SESSIÓ DE CONTROL

El pacte Colau-PSC provoca una bronca al Parlament

Iceta i Albiach retreuen a Torra que dubti de la legitimitat d'un alcalde no independentista

video 3514834 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Les negociacions per a la configuració del nou Ajuntament de Barcelona s’han colat aquest matí a la sessió de control del Parlament. La líder dels comuns, Jéssica Albiach, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, es van llançar contra Quim Torra per les seves consideracions sobre un eventual pacte entre Ada Colau i els socialistes per governar la capital catalana, demostrant que aquest acord està molt més a prop de fer-se realitat que el fet que Ernest Maragall es converteixi en alcalde.

Albiach va obrir foc amb una intervenció molt dura. La diana dels seus atacs va ser sobretot la portaveu del Govern, Meritxell Budó, que s’ha significat en les últimes setmanes pels seus estirabots i les seves interpretacions esbiaixades de la realitat. La diputada dels comuns va preguntar a Torra si pensava cessar Budó, i, com que va contestar que no, va criticar les seves paraules d’aquests dies.

“Quan demana una resposta de país [al pacte de Barcelona] fa declaracions impròpies. Budó no accepta la democràcia i que Colau revalidi l’alcaldia. És normal conformar una alternativa a la llista més votada, com també passa a Tarragona i a Lleida. ¿Com encaixen en aquesta suposada operació d’Estat?”, va dir amb referència a les dues ciutats en les quals els comuns recolzaran el candidat d’ERC.

Com Ferrusola

Sobre la portaveu, Albiach també es va queixar que es fes “un embolic ella sola” quan va afirmar contra els números que l’independentisme havia guanyat les eleccions a Barcelona, i que no volgués contestar en primera instància en castellà a una periodista que li va preguntar en aquesta llengua. Va dir que les paraules de Budó li recordaven “les de Marta Ferrusola” quan la dona de Jordi Pujol va dir que sentia com si li haguessin robat a casa quan es va conformar el primer tripartit a la Generalitat. I va avisar: “La patrimonialització de les institucions pot portar a la corrupció”.

Iceta va insistir en els mateixos arguments. Va afirmar que és legítim que Torra desitgi que majories independentistes governin els ajuntaments, però que no pot negar legitimitat a “altres majories transversals”. “Té l’obligació de respectar tots els alcaldes, també com a mostra de respecte a tots els catalans. Espero que ningú s’oblidi d’aquesta regla d’or: s’ha de mirar el país sencer, i no només la part amb la qual més es coincideix”,va afegir.

Els vots de Valls

Notícies relacionades

El president de la Generalitat va contestar primer a Albiach retraient-li que la reeleció de Colau necessita dels vots de Manuel Valls.“Són els vots de l’‘establishment’,del pont aeri, de la casta, representa els poders de l’Estat, tots al servei d’evitar que Maragall sigui l’alcalde. Vostès decideixen, o trien el que va guanyar, i se situen al bloc de la defensa dels drets i les llibertats o trien el pacte amb Ciutadans”, va dir.

I a Iceta li va contestar retraient-li que Pedro Sánchez no hagi accedit a reunir-se amb ell, tal com li va demanar per carta. En qualsevol cas, el president de la Generalitat va constatar, sobre la coincidència dels comuns i el PSC que “sembla que el bipartit a Barcelona avança a tota vela”.