CONSULTA INTERNA

Colau: "La diferència no és entre ERC i el PSC, és tenir l'alcaldia"

Els comuns insten les seves bases a elegir entre un pacte amb els republicans o els socialistes

Collboni ho celebra i Maragall convida la militància de Barcelona en Comú a elegir-lo com a soci

20190613 441205 videocolaupreguntaba2019061311351058 1 31 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Barcelona

Ada Colau, alcaldessa en funcions de Barcelona, i tot apunta que alcaldessa de nou fins al 2023, ha comparegut per anunciar que Barcelona en Comú obre una consulta sobre amb qui ha de pactar a l’ajuntament. Una votació que ha de blindar la seva investidura, aquest dissabte. És una consulta peculiar perquè dona a escollir entre la victòria i la derrota, entre comptar amb l’alcaldia o perdre-la, cosa fa preguntar-se qui, entre els ‘comuns’, podria recolzar la segona possibilitat. Opció A: “Acord de govern entre Barcelona en Comú i el PSC, amb Ada Colau com a alcaldessa”. Opció B: “Acord de govern entre ERC i Barcelona en Comú, amb Ernest Maragall com a alcalde”.

Colau, amb el PSC

La consulta preveu doncs dos possibles desenllaços, com va avançar EL PERIÓDICO: aliar-se amb els socialistes o amb els republicans. La cúpula dels comuns té clar quin és el seu vot: “El que defensarem com a opció prioritària és l’acord amb el PSC”, va concretar Colau. La raó d’aquesta elecció també la va deixar clara: “Per a nosaltres la diferència no està entre ERC i el PSC. És tenir l’alcaldia. És molt rellevant per marcar les prioritats". Després va carregar contra els qui l’acusen de “preocupar-se per la cadira”: “Ens ho diuen a nosaltres, que ens rebaixem el sou”.

Colau: "Tenir l’alcaldia és molt important per marcar les prioritats"

La votació, per internet, va començar ahir i acabarà aquest divendres a les cinc de la tarda. Uns 10.000 inscrits podran votar. És el mateix cens a què es va consultar l’expulsió del PSC del govern municipal el novembre del 2017. Els votants tenen la possibilitat de votar diverses vegades si volen canviar el sentit de la seva decisió: només comptarà l’últim vot.

En el text de presentació de la consulta, BComú concreta que una vegada es conegui quina opció guanya es tancarà un acord de govern amb el soci elegit, però sempre “després de la investidura”. Amb això els ‘comuns’ compleixen l’advertència que no tancarien un pacte de govern abans de la investidura i també fan un gest davant de la reclamació del PSC d’aquest acord. “Per a mi seria un honor ser alcaldessa quatre anys més”, ha proclamat Colau.

El recolzament incòmode de Valls

Si, com tot sembla indicar, guanya el pacte amb el PSC, BComú haurà de passar el tràngol d’assistir a com Colau és reelegida gràcies als vots de Manuel Valls, l’elefant al menjador del qual alguns actors d’aquesta negociació miren de no parlar però que tots tenen al cap.

Collboni: "Colau ha sigut clara vinculant la investidura amb un govern de BComú i el PSC"

L’alcaldessa en funcions va donar per bo el seu recolzament, tot i que va admetre que li resulta incòmode: “L’acord amb el PSC no és suficient per aconseguir la meva investidura. Els seus vots no són suficients, són necessaris tres vots més que ha ofert Valls. No ens agrada, ens ha fet dubtar molt i debatre internament. És una situació inesperada i no volguda. Ningú de nosaltres ho havia previst. No és una opció que ens agradi precisament. Però després del debat intern hem arribat a la conclusió que ens presentem per governar, i no s’ha de renunciar a governar per tres vots que no hem anat a buscar”.Va negar que Valls pugui condicionar el mandat, una cosa que en qualsevol cas es veurà amb el temps.

Collboni, satisfet

El PSC es dona per satisfet. El candidat dels socialistes a l’alcaldia, Jaume Collboni, va donar per bona la consulta oberta per Barcelona en Comú perquè la seva militància elegeixi entre una aliança amb el PSC o una amb ERC. “Les coses estan molt ben enfocades”, va afirmar abans de remarcar que la fórmula és “fruit de les converses” que socialistes i comuns han mantingut aquests dies. Tot i que no hi haurà pacte de govern previ, com reclamava, el PSC en té prou amb la posició de Colau: “Ha sigut clara vinculant la investidura amb un govern progressista del PSC i Barcelona en Comú”.

Notícies relacionades

Si tot es torça i guanya el pacte amb ERC, va dir Collboni, el PSC li presentarà a ell a la investidura, una cosa lògica. El socialista va descartar que el pacte de Barcelona es vinculi amb un hipotètic recolzament d’ERC a la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern, i va acusar els republicans de “no conèixer el PSC” per estimular aquesta via.

Maragall: "Avui Colau ha deixat d’enganyar-nos. L’única qüestió és l’alcaldia"

La crida

El que és més a prop de perdre-ho tot en aquesta partida de pòquer és Ernest Maragall. El republicà va fer una crida a la militància de Barcelona en Comú a votar a favor del pacte amb ERC en la consulta, de la qual va assegurar que en realitat hauria de convidar a elegir entre Valls sí o Valls no. Va advertir a qui van recolzar Colau a les urnes que s’està “tergiversant” el seu vot i els va demanar que “actuïn en conseqüència”. Si el pacte amb el PSC acaba derrotat, va advertir, “seria una lliçó de compromís amb la ciutat i una oportunitat per començar el diàleg de veritat”. De Colau va afirmar: “Avui ha deixat d’enganyar-nos. Avui han caigut les caretes. Fins i tot m’ha sorprès la barra: l’única qüestió és l’alcaldia. Tot es basa en això”.