exclouen Vox i Bildu

El PSOE assumeix que necessitarà ERC en la investidura

Els cops de porta d'UPN i CC deixen Sánchez en mans dels independentistes

Els socialistes diuen a Iglesias que la col·laboració serà diferent que a València

undefined38583292 madrid  24 05 2017  pedro s nchez  secretario general del ps170524142611

undefined38583292 madrid 24 05 2017 pedro s nchez secretario general del ps170524142611 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez aspirava a arribar a la investidura amb una geometria creativa que li evités dependre dels partits independentistes. L’aritmètica era possible, tot i que complicada, perquè necessitava guanyar els recolzaments de Navarra Suma (UPN, PP, Cs) i de Coalició Canària. Aquests plans, que es presagiaven difícils, s’ha revelat inconquistables aquest dimecres, quan les dues formacions han traslladat al PSOE un cop de porta que deixa els socialistes en mans d’ERC. Excepte que hi hagi canvis de posició, Sánchez necessitarà que els republicans s’abstinguin, un escenari que s’evidencia en vigílies de la reunió amb Gabriel Rufián i amb el judici al procés vist per a sentència. judici al procés vist per a sentència.

El PSOE prefereix no fer càbales. A la retina dels socialistes continua l’esmena a la totalitat d’ERC que va tombar els Pressupostos i el seu rebuig de Miquel Iceta com a president del Senat, dues decisions que han contribuït que el Govern es replantegi la imatge arrelada a Madrid que ERC és la versió moderada de l’independentisme, oposada a la radicalitat d’un JxCat monopolitzat per l’expresident Carles Puigdemont.

En aquesta atmosfera de cautela i desconfiança, els de Sánchez intentaven teixir acords d’investidura al marge dels republicans, però la realitat aritmètica no s’ajusta a la voluntat política. Ho ha constatat aquest dimecres el secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, que ha continuat al Congrés amb la ronda de negociacionsiniciades pel candidat a president el dia anterior. El PNB (6 escons), Compromís (1) i el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC, 1 diputat) li han manifestat la seva disposició a negociar un acord. En el cas valencià, han exigit a canvi que el nou model de finançament autonòmic estigui aprovat en el termini d’un any. Res inassumible. El gerro d’aigua freda per als socialistes han sigut les trobades amb Navarra Suma (2 escons) i Coalició Canària (2), que han confirmat els pitjors auguris dels socialistes.

El grup navarrès es nega a recolzar la investidura de Sánchez si la candidata regional del PSOE, María Chivite, surt elegida gràcies a l’abstenció deBildu. "No podem deixar que el Govern de Navarra estigui presidit per una socialista amb el vot de Bildu i aquí estar col·laborant amb aquest partit socialista", ha exposat el diputat d’UPN Carlos García Adanero, que ha insistit que el seu recolzament a Sánchez dependrà que els socialistes permetin al seu partit el Govern autonòmic i de l’Ajuntament de Pamplona. La direcció del PSOE no sembla disposada a forçar una abstenció a Navarra perquè la dreta governi amb el pandemònium intern que això suscitaria.

Més contundent encara ha sigut la portaveu canària, Ana Oramas, que rebutja qualsevol pacte amb Podem. Li és indiferent si el Govern resultant acaba sent de coalició o qualsevol altra fórmula.“Votarem ‘no’ a la investidura”, ha conclòs.

A la valenciana, no

Ábalos ha evitat esmentar els independentistes, però ha parlat des del pragmatisme. "Un ha de comptar amb aquells que volen col·laborar i ha de renunciar, fins i tot per força, als qui complicaran les coses”, ha admès. Després de la polseguera aixecada, ha matisat (sense arribar a esmenar-se) que el PSOE “continua apel·lant” al PP i Cs. Davant els dubtes, ha deixat un encàrrec per a Pablo Iglesias: el que Sánchez oferirà a Madrid és un "model diferent" a la coalició acordada al País Valencià. 

Notícies relacionades

Sense vímets per teixir una suma alternativa a la dels independentistes arriba el PSOE a la reunió d’aquest dijous amb ERC i JxCat. Els republicans van collir 15 diputats en les generals i els continuaran mantenint, perquè tenen la intenció de substituir Oriol Junqueras. Els neoconvergents van obtenir 7 representants, dels quals 3 han sigut suspesos sense que el partit hagi acceptat fer córrer la llista, cosa que els deixa en 4. Als socialistes els val amb l’abstenció d’ERC en una segona votació per sumar més sís que nos.

Amb aquest escenari la portaveu socialista, Adriana Lastra, es reunirà al Congrés amb Laura Borràs i Míriam Nogueras (JxCat) a les deu, i una hora més tard, amb Rufián. Els republicans consideren que Sánchez ha de governar, però no han anunciat el que votaran en la investidura. Fins ara han circumscrit un eventual recolzament al fet que el socialista dialogui per abordar la crisi a Catalunya.