JUDICI AL PROCÉS

L'Advocacia de l'Estat recolza que Junqueras faci el primer pas per ser eurodiputat

Es distancia de la fiscalia, que s'oposa que l'exvicepresident del Govern surti de la presó per acatar la Constitució

La Generalitat demana al tribunal que Forn es quedi en una presó catalana després de prendre possessió com a regidor

zentauroepp48260632 graf5529 madrid  21 5 2019  el l der de erc  oriol junqueras190521142534

zentauroepp48260632 graf5529 madrid 21 5 2019 el l der de erc oriol junqueras190521142534 / Ballesteros

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

L’Advocacia de l’Estat, a diferència de la fiscalia, no s’oposa a la sortida d’Oriol Junqueras de la presó el dia 17 per acatar la Constitució al Congrés, tràmit imprescindible per adquirir l’acta de diputat del Parlament europeu. Els Serveis Jurídics de l’Estat consideren que "l’extensió i l’abast" de la immunitat que adquiriria i que podria dificultar la sentència que es dictarà depèn del dret nacional, en aquest cas, l’espanyol. A més, atribueix a la Junta Electoral Central (JEC) la capacitat de valorar si se li ha d’aplicar el 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal per suspendre'l de funcions.

El contrast existent entre l’escrit de l’Advocacia i el del ministeri públic reflecteix que la petició del líder d’ERC planteja una situació inèdita i que, més enllà de les desavinences mantingudes al qualificar l’ocorregut a la tardor de l’any 2017 a Catalunya com a sedició o com a rebel·lió, cap de les dues acusacions té clar què s’ha de fer per no entorpir el procediment del Tribunal Suprem.

La fiscalia s’oposa a autoritzar la seva sortida, no ja a Brussel·les, sinó al mateix Congrés, perquè entén que això suposaria que adquirís la immunitat i amb la immunitat l’obligació de tramitar un suplicatori a l’Eurocambra per poder condemnar-lo. L’advocada de l’Estat Rosa María Seoane, en canvi, es remet a la Junta Electoral Central (JEC) com a òrgan al qual correspon valorar si s’ha d’aplicar al líder d’Esquerra la suspensió de funcions també com a eurodiputat. Afegeix, per això, que li siguin notificades les resolucions del tribunal relatives a aquesta mesura: l’ordre de processament dictada contra Junqueras i la decisió de la Mesa del Congrés que va procedir a la seva suspensió automàtica. 

En el seu escrit, explica que els tràmits per ser eurodiputat s’inicien amb el jurament o promesa d’acatament a la Constitució davant de la JEC, a la qual afirma que li correspondrà –i no al Parlament Europeu– “la competència per valorar el compliment dels requisits establerts pel Dret intern que poden afectar als candidats electes”, on encaixaria l’aplicació del 384 bis.

Per això no s’oposa a la seva sortida, per a “no menyscabar la titularitat del dret de participació política del sol·licitant i fer possible la pràctica dels actes indispensables per adquirir la condició de membre del Parlament Europeu”. Com a condició es remet a la interlocutòria del tribunal del procés del passat 14 de maig que va autoritzar els diputats i el senador electe anar a les dues Cambres, amb “les mateixes limitacions i condicions de custòdia i seguretat”.

La fiscalia també difereix dels Serveis Jurídics de l’Estat en el delicte comès. La primera demana 25 anys de presó per a Junqueras per delicte de rebel·lió, mentre que l’Advocacia de l’Estat en demana 12 per delicte de sedició. De fet, Seoane va dedicar gran part del seu informe de conclusions finals a negar la violència necessària perquè fos delicte de què l’acusava el ministeri públic, en lloc de defensar la condemna que proposa.

El viatge de Forn

Notícies relacionades

El Tribunal ja ha autoritzat que l'exconseller Joaquim Forn surti de la presó per anar a Barcelona els dies 14 i 15 per prendre possessió del càrrec de regidor. Els magistrats van ordenar que sigui traslladat “amb les mesures que garanteixin la seva seguretat i el retorn al centre penitenciari”. En aquest sentit, el Ministeri d’Interior ha comunicat als Serveis Penitenciaris de la Generalitat que la Guàrdia Civil traslladarà el dirigent independentista des de la presó de Madrid V (Soto del Real) fins a Catalunya en una “conducció especial i directa”. La destinació serà la presó de Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires, informa J. G. Albalat.

Malgrat que la interlocutòria del Suprem en què s’autoritzava el trasllat a Barcelona de Forn diu expressament que ha de tornar a la "presó d’origen" el mateix dia 15, la Generalitat ha enviat un fax al Tribunal Suprem en el qual sol·licita que l’exconseller d’Interior es quedi ja en una presó catalana, tenint en compte que el judici que se celebra contra ell acabarà aquest dimecres.