JUDICI AL PROCÉS

La defensa de Forcadell afirma que no es va votar la DUI

Olga Arderiu al·lega que no entén per què a l'expresidenta se l'acusa de rebel·lió, i a la resta de membres de la Mesa, de desobediència

defensa-forcadell / periodico

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Ángeles Vázquez

Olga Arderiu, advocada defensora de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, ha afirmat aquest dimecres en el judici del procés que realment no es va votar la declaració unilateral d’independència (DIU), inclosa en el preàmbul, ja que només es va aprovar la part dispositiva. La lletrada ha assegurat que la seva representada va actuar “emparada per immunitat parlamentària”, que “no és una excusa per cometre delicte, sinó que és una garantia”. I ha expressat que no entén per què la que va ser la màxima autoritat de la cambra catalana “s’enfronta a un delicte de rebel·lió” amb petició d’una pena de presó i, en canvi, els seus companys de la Mesa del Parlament només rebran multa i inhabilitació per desobediència.

► Segueix el final del judici del procés en directe

judici del procés en directe

La defensa ha acusat la fiscalia i la resta de les acusacions d’“exagerar l’actuació” de Forcadell. “Va estar on mai ha estat, va parlar on no ho ha fet, s’han inventat tuits i s’han utilitzat les seves declaracions. Ha sigut un intent de les acusacions absolutament impropi”, ha recalcat Arderiu, que ha recriminat que s’estigui “inventant” tipus penals. L’advocada ha repetit diverses vegades que a l’expresidenta de la cambra catalana “se la jutja per qui és i no pel que ha fet”, i argumenta que es tracta de “dret penal d’autor”.

“Ens han dit en l’acte d’aquest judici que no ens jutgen per la ideologia o pels programes polítics, però, no obstant, s’ha utilitzat un full de ruta unitari i acords de Junts pel Sí: ¿es jutja o no, la ideologia?”. Ha remarcat que la fiscalia acusa l’expresidenta del Parlament “per qui és i no pel que ha fet”, fent referència que a l’escrit d’acusació el ministeri públic posa de manifest que abans de ser presidenta del Parlament havia sigut presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana. La lletrada ha denunciat que es “criminalitza” la Mesa del Parlament des d’abans de la tardor independentista del 2017. 

El full de ruta i l’agenda

Notícies relacionades

“La senyora Forcadell no apareix ni en nom ni en càrrec com a presidenta del Parlament” al document ‘Enfocats’, considerat el full de ruta del procés independentista, ha al·legat Arderiu. Totes les defenses estan negant la validesa d’aquest document, del qual es desconeix l’autoria i no està firmat. L’advocada s’esforça a apartar l’acusada de l’escenari central del procés: no figura, tampoc, per exemple, a la famosa agenda Moleskine de Josep Maria Jové, número dos d’Oriol Junqueras. La lletrada ha anat desgranant tots els passos que va fer la Mesa del Parlament en els actes previs a la declaració unilateral d’independència (DUI). “Són actes estrictament parlamentaris”, ha resumit.

La defensora ha repassat l’actuació de Forcadell fora del Parlament i ha explicat que l’acusada “mai va participar en iniciatives polítiques dels grups parlamentaris ni del Govern, ni va prendre cap decisió sobre el referèndum” unilateral de l’1-O. Sobre la manifestació del 20 de setembre del 2017 davant la Conselleria d’Economia, ha reconegut que l’expresidenta del Parlament hi va anar, però “no es va dirigir a la gent ni va agitar les masses, tal com apunta la fiscalia”.  Ha puntualitzat: “Són situacions inventades i serien tonteries, si no fos per la gravetat dels delictes que se li imputen”.