Els comuns sí que aposten per ERC a Lleida i Tarragona

La consellera Budó ho desmarca de Barcelona, on manté que hi ha una "operació d'Estat" contra una alcaldia independentista

zentauroepp48579167 en comu podem tarragona190610235706

zentauroepp48579167 en comu podem tarragona190610235706

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mentre Ada Colau ha decidit fer el pas d’intentar mantenir l’alcaldia de Barcelona, en lloc de donar-li el bastó de comandament a ERC, les bases dels comuns sí que aposten per un alcalde republicà a Lleida i Tarragona.

La militància d’En Comú Podem Tarragona va votar dilluns per una aclaparadora majoria a favor de negociar la investidura del candidat d’ERC, Pau Ricomà. La maniobra deixaria fora de joc l’alcalde socialista en funcions, Josep Fèlix Ballesteros, que porta 12 anys al capdavant del consistori. Només hi va haver un vot a favor de facilitar que el PSC continués governant, davant els 77 que van apostar per facilitar la investidura dels republicans. 

La notícia va arribar un dia després que el Comú de Lleida també decidís per apostar per un "govern del canvi" a la Paeria, que ha estat a mans socialistes des del 1989.

En aquestes dues capitals de província s’ha seguit el full de ruta apuntat a Catalunya en Comú des del seu manifest fundacional: intentar ser una alternativa de país a Convergència, buscant (on els números ho permetin) acords amb ERC. Una cosa que sembla que no es produirà a Barcelona, on Colau podria ser elegida amb el recolzament del PSC (amb el qual va trencar pel 155) i al 'taronja' Manuel Valls.

Des de Catalunya en Comú assenyalen sobre Tarragona i Lleida que s’ha donat autonomia municipal per decidir i que no s’ha donat cap instrucció, tot i que comenten que va en la línia de participar en pactes de governs progressistes i de canvi. Creuen que aquest fet "desmuntal’operació d’Estat" que ha denunciat la consellera de la Presidència, Meritxell BudóMeritxell Budó, per evitar un alcalde independentista a la capital catalana. Budó va defensar dilluns en una entrevista a 'El Punt Avui' que s’hauria de donar una "resposta de país" si finalment és Colau i no Maragall el pròxim alcalde de Barcelona, tot i que aquest dimarts no ha volgut concretar a què es referia, al·legant que la roda de premsa després del Govern no era l’espai. Ha marcat diferències entre l’"autonomia local" dels comuns a Tarragona i Lleida amb la decisió que prengui Colau a Barcelona "pel lideratge i el pes específic" que té a la capital catalana.

Notícies relacionades

I és que, tot i que els comuns facilitin que dos feus socialistes passin a estar encapçalats per ERC, no sembla que això apaivagui la indignació de l’independentisme si perd Barcelona. Amb la sentència del judici al procés a la cantonada i un avançament electoral, els republicans ja avisen que pensen estar recordant durant tot el mandat una cosa que es pot convertir en arma electoral de cara als pròxims comicis. 

La capital catalana pot ser l’inici del canvi de rasant dels comuns a partir d’ara. A ningú se li escapa que pot marcar un abans i un després de les relacions dins del sobiranisme. Moltes són les veus des de la confluència que consideren que aquest punt d’inflexió pot modificar el rumb de la confluència i començar a marcar distàncies amb l’independentisme.