COMUNITAT VALENCIANA

El pacte valencià, en suspens a poques hores de la investidura

Després de dotze dies d'intenses negociacions entre el PSPV, Compromís i Unides Podem-EU, continua sense haver-hi acord

Ximo Puig encara no té assegurats els recolzaments per tornar a ser proclamat president de la Generalitat aquest dimecres

zentauroepp48584205 valencia190611133903

zentauroepp48584205 valencia190611133903 / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Aquest dimarts no hi va haver a Alacant, tal com estava previst, solemne firma d’un acord de legislatura a tres bandes entre PSPV, Compromís i Unides Podem Esquerra Unida i la investidura aquest dimecres del socialista Ximo Puig seguia en suspens al tancament d’aquesta edició.

L’actual president en funcions de la Generalitat és l’únic candidat proposat per a un ple que té previst arrencar a les 10 del matí però els seus socis ja han advertit que sense acord previ no votaran a favor i per tant no hi hauria majoria absoluta. De fet,se sospesa l’opció que després de la intervenció de Puig es pugui suspendre la investidura 24 hores per donar una pròrroga a una negociació que està bloquejada.

La comissió encarregada del pacte es va reunir ahir a primera hora del matí després que dilluns a la nit els representants de Compromís s’aixequessin de les seves cadires i marxessin. Abans, la vicepresidenta en funcions, Mónica Oltra, havia assegurat que la seva formació era l’única que havia encarat la negociació amb generositat. Per completar l’escenificació de l’enuig, ni ella ni la resta de consellers del partit van acudir al sopar de comiat del Consell que havia organitzat Puig.

Però, a més de gestos, hi va haver paraules. “Considerem que hem sigut generosos, hem mantingut en tot moment la nostra lleialtat,però una cosa és mantenir la lleialtat i ser generosos i l’altra rebre humiliacions”, va apuntar Aitana Mas, una de les portaveus de la coalició.

Gairebé al mateix temps,Oltra i Puig mantenien una breu trobada al Palau de la Generalitat per aclarir actituds. Després d’aquesta reunió, l’actitud socialista a la taula negociadora va variar lleugerament i la ‘pinça’ que durant dies havia fet amb Unides Podem Esquerra Unida es va afluixar.

Va ser llavors quan els representants morats es van aixecar de la taula. Van veure que Compromís no cediria en la incorporació de competències reals i amb pes de ‘Canvi Climàtic’ una de les dues àrees que en principi dirigirà i que el PSPV ja no els recolzava amb la mateixa força.

Negociació interminable

Després de dotze dies d’interminables jornades de negociació, hi ha un acord sobre el programa a aplicar, el ‘què’ en el llenguatge del Govern del Botànic, però continua sense haver-hi ni el ‘com’ ni el ‘qui’. És a dir, que encara no se sap quantes conselleries hi haurà, quines competències tindrà cada una i qui seran els seus titulars i els seus segons i tercers, però el que sí que està clar és que hi tornarà a haver ‘mestissatge’ i es barrejaran persones de diferents partits en cada departament.

Tot i que en un principi es va estudiar l’opció d’un govern més ampli, en les últimes jornades sembla que tots accepten que hi hagi dotze conselleries (amb el dubte de si Presidència, amb Puig al capdavant) comptarà o no. El PSPV n’assumiria una més, fins a les sis, Compromís en perdria dos i es quedaria amb quatre, i UP s’estrenaria amb dos. 

Aquest repartiment hauria portat el partit d’Oltra a vetar que Rubén Martínez Dalmau, el cap de llista de Podem, tingui rang de vicepresident com ella.

Notícies relacionades

Ara el debat se centra en quines competències (i per tant quin pressupost) tindrà cadascun dels departaments i encara faltaria per saber-se el nom dels seus titulars tot i que es dona per fet que el PSPV i Compromís en mantindran molts.

Des del principi va estar clar que l’acord seria més difícil que el 2015 al tenir més força el PSPV, una mica menys Compromís i sobretot davant de la voluntat d’Unides Podem Esquerra Unida d’entrar en un executiu al qual van donar recolzament des de fora la passada legislatura.