RONDA DE NEGOCIACIONS

Sánchez ajusta comptes amb el seu passat en la investidura

El socialista torna al PP el tràngol d'abstenir-se i situa Cs davant del mirall

El candidat burxa en la debilitat d'Iglesias i es cobra l'ofensa del 'somriure del destí'

zentauroepp48512474 madrid 006 06 2019  pol tica  pedro sanchez  presidente del 190610121838

zentauroepp48512474 madrid 006 06 2019 pol tica pedro sanchez presidente del 190610121838 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

Quan Pedro Sánchez s’assegui aquest dimarts al Congrés a negociar amb els líders del PPCiutadans i Unides Podem posarà a coure a foc lent una investidura i els greuges del passat. En el seu primer moviment després de ser designat candidat a la presidència del Govern, el socialista intenta col·locar els seus adversaris davant el mirall perquè es debilitin travessats per les seves pròpies contradiccions: el que no facilitil’únic Executiu possible, el del PSOEPSOE, està posant en riscl’estabilitat  del país i empenyent a pactes amb forces nacionalistes. “No val rentar-se les mans. Que es retratin”, resumeixen fonts governamentals.

Sánchez va aprendre el 2016 que les contradiccions no sempre es poden cavalcar i sembla disposat a donar la mateixa medicina als seus rivals. El PP va aconseguir exercir una pressió tan eficaç sobre el PSOE que va trencar al partit en dos: els qui estaven disposats a recolzar Mariano Rajoy i els qui, com ell, s’hi van negar. Sánchez va haver de deixar la seva acta de diputat i la secretaria general, una humiliació que no ha oblidat. Sap bé com es dessagna un partit quan està sent cargolat amb efectivitat i sembla disposat a sotmetre els seus adversaris a aquesta mateixa tortura.

Més de tres anys després, Sánchez reclama a Pablo Casado el que el PP li va exigir a ell: l’abstenció per obtenir l’estabilitat i evitar un bloqueig que condueixi a la repetició electoral. Casado desitja que la legislatura comenci com més aviat millor i fuig de nous comicis, però no es planteja de cap manera facilitar la investidura. Al contrari. Espera que formi Govern amb Unides Podem i partits nacionalistes per tenir munició durant tota la legislatura.

El candidat a la presidència intenta situar també Albert Rivera enl’absurd. El 2016 va firmar un pacte d’investidura amb el PSOE i, al fracassar, va arribar a un acord per fer president Rajoy. Sánchez coneix bé les pressions que ell va patir com a líder per facilitar el Govern del PP, de manera que ara, sostenen els seus, tota aquesta tensió és sobre les espatlles del president de Cs. En les negociacions que dimarts s’obren, el cap de l’Executiu en funcions mirarà de rendibilitzar aquesta pressió.

Agent doble

Amb Iglesias tot és diferent perquè té, al cap i a la fi, una doble condició. És qui va frustrar les seves expectatives de ser president perquè preferia forçar una repetició electoral convençut que sobrepassaria el PSOE. Però és també qui el va recolzar en la moció de censura i l’ha mantingut amb oxigen. Fa tres anys, quan Sánchez era a l’audiència amb el Rei, Iglesias va aprofitar per presentar una proposta de coalició de Govern que no volia, amb una escenificació dissenyada per guanyar-se el ‘no’ del socialista, demanant ministeris i amb una ofensa final: “La possibilitat històrica que Pedro Sánchez sigui president és un somriure del destí que sempre haurà d’agrair”.

Aquest dijous, el socialista va relegar Iglesias en importància en la seva compareixença després de reunir-se amb Felip VI, i l’Executiu va recolzar aquesta distància retirant-li la consideració de “soci preferent”.Els col·laboradors del president expliquen que els recels han minvat i que tots dos han après a col·laborar, però el cert és que Sánchez no vol Iglesias en el seu Govern.

Notícies relacionades

A la Moncloa estan convençuts que el podemista busca un premi de consolació com a“cortina de fum” que tapi la seva “debilitat” després de la patacada electoral. Creuen que el temps juga a favor de Sánchez, perquè és qui el maneja i perquè Iglesias no es pot permetre tornar a les urnes. “Dimarts serà el començament del començament del començament de les negociacions”, expliquen fonts governamentals, que hi insisteixen: fins que no es formin ajuntaments i governs regionals res es mourà a l’arena estatal.

¿És possible que l’envit del PSOE demanant recolzament als tres grans partits arribi a la repetició electoral?“Casado, Rivera i Iglesias seran els responsables del que passi”, responen des de la Moncloa. Avís a navegants.