Putin, sobre Catalunya: «No volem que s'enfonsi cap país europeu»

El mandatari rus va dir, a més, que no sabia que l'ambaixador espanyol a Rússia, Fernando Valderrama, hagués sigut citat en protesta per unes declaracions del ministre d'Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell

zentauroepp47036035 russian president vladimir putin delivers a state of the nat190220200643

zentauroepp47036035 russian president vladimir putin delivers a state of the nat190220200643 / Alexander Zemlianichenko

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

Un any i mig després que membres del Govern de Mariano Rajoy denunciessin la "ingerència russa" en la crisi catalana, Catalunya torna a estar al centre de les relacions entre Espanya i Rússia. El president rus, Vladímir Putin, ha reiterat la seva oposició al desmembrament de cap estat europeu, en una entrevista concedida als directors de les principals agències d’informació mundials, entre les quals hi ha Efe, en el marc del Fòrum Econòmic de Sant Petersburg.

Moscou “no vol que s’enfonsi cap estat europeu”, ha declarat el líder del Kremlin, quan ha sigut preguntat sobre el tema per Fernando Garea, el màxim responsable de l’agència espanyola. Diversos ministres espanyols, entre els quals hi havia la llavors ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, o l’extitular d’Exteriors, Alfonso Dastis, van acusar durant la tardor del 2017 alguns mitjans de comunicació russos de propietat estatal de llançar campanyes de desinformació respecte al referèndum il·legal i els esdeveniments anteriors i posteriors, mentre van denunciar l’existència de comptes falsos de twitter a Rússia i Veneçuela que atiaven la polarització social que vivia la societat catalana. 

Convocatòria de l’ambaixador espanyol

Putin també s’ha referit a la recent convocatòria de l’ambaixador espanyol a Moscou, Fernando Valderrama, per part del Ministeri d’Afers Exteriors rus per protestar per unes declaracions fetes a ‘El Periodico’ pel ministre d’Exteriors en funcions, Josep Borrell, en les quals qualificava el Kremlin de “vell enemic” i “amenaça”. “És un deliri absurd dir que Rússia és una amenaça” donada la llunyania dels dos països, ha valorat el president, que també ha assegurat que no té coneixement els detalls de la topada diplomàtica.

Notícies relacionades

Segons el mandatari rus,"és un mite que Rússia vulgui que Europa sigui feble". "¿Per què la necessitem; el 40% de les nostres reserves d’or i divises estan denominades en euros; la UE és el nostre principal soci comercial; ¿Per què voldríem que tot estigués convuls?; no té sentit", ha insistit, abans de llançar un al·legat en favor de la integritat territorial de qualsevol estat europeu, inclosa Espanya. "Espanya ha de decidir ella mateixa com conviure amb els territoris problemàtics, amb Catalunya i al nord amb el País Basc", ha destacat. "Abans que res, ens pronunciem per la preservació de la integritat territorial", ha conclòs.

Les paraules de Putin no constitueixen cap novetat en la posició oficial del Kremlin respecte al conflicte català. Ja abans dels esdeveniments de l’octubre, el ministre d’Afers Exteriors, Serguei Lavrov, es va pronunciar sense embuts en contra de la independència de Catalunya durant una visita a Moscou de l’anterior titular d’Exteriors, Alfonso Dastis. Al cap i a la fi, la Federació Russa és com Espanya i com ho va ser en el seu dia l’URSS, un mosaic complex de nacionalitats i repúbliques, algunes de les quals, com Txetxènia, han aspirat a la independència en algun moment històric. El que se li recrimina a Rússia des d’alguns ‘think tanks’ europeus i fins i tot des d’alguns serveis secrets és mantenir un doble joc sobre el tema, a través dels seus mitjans de comunicació sufragats amb diners públics difonent notícies falses, i les seves repúbliques satèl·lits com Ossètia del Sud fingint amb reconèixer la independència catalana.