Sánchez apel·la al PP, Cs i Podem: "O governa el PSOE o governa el PSOE"

El president es reunirà la setmana vinent amb Casado, Rivera i Iglesias per explorar la seva investidura

Després de rebre l'encàrrec del Rei, assenyala que Espanya necessita un Govern "com més aviat millor"

zentauroepp48485412 expo del psoe190605132813

zentauroepp48485412 expo del psoe190605132813 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Gairebé un mes i mig després d’haver guanyat les eleccions generals, i després de rebre l’encàrrec del Rei d’intentar formar Govern, Pedro Sánchez finalment va parlar. El president en funcions va anunciar aquest dijous que vol que Espanya tingui un Executiu a ple rendiment "com més aviat millor", un propòsit per al qual va apel·lar no només a Unides Podem, que en principi és el seu soci preferent, sinó també al PP i Cs. "Els espanyols volen que governi el PSOE. No hi ha alternativa. O governa el PSOE o governa el PSOE. No hi ha cap altra alternativa. Tots hem d’actuar amb altura de mires, amb una dosi enorme responsabilitat", va dir a la Moncloa.

Sánchez té previst reunir-se la setmana que ve amb Pablo Casado, Albert Rivera Pablo Iglesias per explorar les seves possibilitats. Els dos primers ja han anunciat que no pensen recolzar-lo ni abstenir-se, i el secretari general de Podem continua exigint un Govern de coalició, possibilitat que els socialistes, amb diferents intensitats, han vingut rebutjant els últims temps. Els socialistes, en aquest sentit, tenen poques esperances dipositades en què els líders del PP i Cs canviïn d’actitud, però sí que creuen que els morats poden rebaixar les seves exigències.

Després d’aquesta primera ronda, hi haurà altres contactes amb els grups minoritaris, però "en un altre format", va subratllar el president. És a dir, que amb els partits petits, necessaris per a la seva reelecció si els conservadors i els taronges eviten facilitar la investidura, no serà Sánchez qui porti les converses sinó algun dels seus col·laboradors principals. Probablement la vicesecretària general, Adriana Lastra, o el secretari d’Organització, José Luis Ábalos.

Sense judicis previs

Sánchez, que no oferia una roda de premsa a Espanya des del passat 15 de febrer, quan va anunciar l’avançament electoralva eludir entrar en les posicions de partida del PP, Cs i Podem. Tampoc va aclarir quan pensa presentar-se a la investidura, una cita que els socialistes fixen per la primera meitat de juliol. "És lògic que abans d’una conversa tothom fixi la seva posició. Uns dient que no, els altres demanant entrar en el Govern. Entenc tots els plantejaments. Però és important comprendre que no hi ha una alternativa diferent a la del PSOE. Tenim el doble de diputats que la segona força. Les quatre forces parlamentàries principals hem de facilitar la investidura", va demanar el president en funcions, que va dir que l’encàrrec del Rei per "liderar Espanya", aquest "gran país", era un "honor" que havia rebut "amb responsabilitat i amb una gratitud enorme per la confiança del poble espanyol".  

Notícies relacionades

El líder socialista va desgranar els eixos del que pretén que sigui aquesta legislatura "de quatre anys". Vol "construir grans consensos, dialogant amb totes les forces polítiques dins del marc constitucional", perquè el país "ha d’avançar amb justícia social" i "tothom" ha de contribuir perquè "es constitueixi el Govern com més aviat millor". Els assumptes més importants a tractar, va dir, seran "la transició ecològica, la digitalització de l’economia, la lluita contra la desigualtat i l’enfortiment del projecte europeu".

El laberint navarrès

Més enllà de la governabilitat d’Espanya, Sánchez va buscar rebaixar el pols amb els socialistes navarresos, que intenten governar la comunitat foral mitjançant un pacte amb diverses forces que necessita també l’abstenció de Bildu, una cosa que la direcció del PSOE rebutja. "El PSOE i el PSN tenim la mateixa posició. Amb Bildu no s’acorda res. Nosaltres no pactarem amb Bildu", va assenyalar el president, que no va aclarir si l’abstenció a la seva investidura que va oferir dimecres Unió del Poble Navarrès (UPN) passaria també per facilitar que la dreta governi a la comunitat foral.