negociacions de govern

Sánchez apel·la a Podem, el PP i Cs per a la seva investidura

El candidat a la presidència fica al mateix sac de pressió Casado, Rivera i Iglesias

El socialista insisteix que és missió de "tots" buscar una solució amb "altura de mires"

undefined48503833 fotodeldia  graf4301  madrid  06 06 2019   el rey felipe vi 190606145401

undefined48503833 fotodeldia graf4301 madrid 06 06 2019 el rey felipe vi 190606145401 / Chema Moya

3
Es llegeix en minuts
I. Mármol / P. Santos / J. Ruiz/ M.A. Rodríguez

Pedro Sánchez va acceptar aquest dijous l’encàrrec del Rei per sotmetre’s a la votació d’investidura com a president del Govern sense tenir encara lligats els recolzaments que necessita i sense haver començat encara les negociacions. No hi ha data fixada, ni tampoc un termini màxim per convocar el ple al Congrés, però el líder socialista va deixar entreveure que manejarà els temps per cargolar els principals partits, als quals exigeix recolzament per “responsabilitat” i davant la falta d’alternatives. "O governa el PSOE o governa el PSOE", va resumir. La setmana que ve cridarà a la Moncloa a Pablo Casado, Albert Rivera i Pablo Iglesias, dirigents que situa en el mateix nivell, tot i que òbviament des d’expectatives diferents.

En la seva compareixença des de la Moncloa, ja a la nit, Sánchez va deixar entreveure que aspira no només al recolzament d’Unides Podem, sinó que també busca una abstenció que Rivera es nega a oferir fins i tot en una segona votació. “Hem de posar tots de la nostra part perquè la legislatura comenci a caminar com més aviat millor”, els va reclamar, i va demanar que tinguin “altura de mires” perquè són els qui “poden facilitar o bloquejar la investidura”. “Les quatre forces parlamentàries hem de trobar aquest punt d’equilibri per facilitar la conformació del Govern”, va insistir. No va posar dates més enllà d’un vague “com més aviat millor”, que arribarà en tot cas després de reunir-se amb els tres principals líders en una ronda i la resta de grups parlamentaris en un altre format que no va concretar.

Tic tac de l’oposició

Que Sánchez no té les negociacions de governabilitat avançades ho havia confirmat Iglesias a primera hora de la tarda. El secretari general de Podem va admetre que no manté contacte amb el candidat des de fa dues setmanes i que no s’ha aplanat res. Creu Iglesias que Sánchez retarda deliberadament les converses per intentar atraure Cs. Sense més armes que els seus discrets resultats electorals, va tornar a reclamar una coalició de Govern, fórmula que Sánchez no va esmentar en la seva compareixença. De fet ni tan sols va citar el líder morat com a soci preferent i el va ficar al mateix sac de pressió que a Casado i Rivera.

Quan el candidat a la presidència va comparèixer finalment, passades les nou i mitja de la nit, feia hores que l’oposició li reclamava que accelerés la investidura. Casado, va atribuir l’absència de converses a un càlcul partidista. “La petició és que aquesta investidura no es dilati, que el tacticisme doni pas a la responsabilitat”, va demanar des de la seva compareixença al Congrés. Va insistir que Sánchez no comptarà amb l’abstenció del PP, tot i que el 2016 el PSOE acabés permetent la presidència de Mariano Rajoy.

En termes similars, Rivera també va negar que l’opció fos abstenir-se. “¡que no!”, va respondre a l’enèsima pregunta sobre això i li va demanar el socialista “que no es demori i que posi en marxa el Govern”.

Catalunya, a la Zarzuela

Laura Borràs (Junts) va inaugurar la jornada amb una reunió amb el cap de l’Estat, al qual va suggerir que sigui “àrbitre” i despengi “telèfons” per intentar solucionar el problema català en comptes de ser el Monarca “del discurs del 3 d’octubre”, amb referència a l’al·locució que va pronunciar dos dies després del referèndum il·legal.

La diputada va explicar que va anar a la Zarzuela per ser “altaveu” dels “presos polítics” i entregar-li una carta de Jordi Sànchez, que no va poder veure’s amb el Rei perquè el Suprem no li va donar permís.

Notícies relacionades

Les majories

Borràs va confirmar que els tres diputats de Junts que han sigut suspesos (Josep Rull, Jordi Turull i Sànchez) no renunciaran a l’acta, com va avançar aquest diari el 24 de maig, per la qual cosa en comptes de participar en la votació els 350 diputats ho faran 347. En aquest cas, en la segona votació d’investidura, en què Sánchez només necessita més ‘sís’ que ‘nos’, la decisió dels independentistes aplana que surti elegit. El dirigent socialista (amb 123 escons) només necessitaria els recolzaments favorables de Podem (42), PNB (6), Compromís (1) i el Partit Regionalista de Cantàbria (1) i l’abstenció d’Unió del Poble Navarro (2) per aconseguir ser reelegit. El marcador quedaria així amb els 347 vots emesos: 173 a favor, 172 en contra (el PP, Ciutadans, Vox, ERC, JxCat, EH Bildu i Coalició Canària) i 2 abstencions (Navarra Suma).