JUDICI AL PROCÉS

La Fiscalia porta al Suprem l'absolució del regidor que es va emportar cartells de l'1-O

Vol que sigui l'alt tribunal qui decideixi si va cometre desobediència al treure d'un cotxe policial la propaganda

Téllez va ser absolt per l'Audiència de Barcelona per un episodi citat reiteradament en el judici del procés

35874298 59

35874298 59 / JOSEP GARCIA

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La fiscalia considera que ha de ser el Tribunal Suprem qui tingui l’última paraula sobre l’actuació de qui era primer tinent d’alcalde de Badalona José Téllez en relació amb els cartells d’Òmnium Cultural sobre el referèndum de l’1-O que la polícía local havia intervingut i ell va treure del cotxe policial. Es tracta d’un espisodi que també ha sigut abordat en el judici del procés ja que el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, era amb ell en aquell moment i va recriminar als agents haver retirat la publicitat.

Téllez havia sigut condemnat per un jutjat penal a pagar més de 4.000 euros de multa per un delicte de desobediència, però l’Audiència de Barcelona l’ha absolt. Segons la fiscal del Suprem Ángeles Garrido, la sentència d’apel·lació es va dictar “sense haver sentit l’acusat, ni els testimonis”, però “modifica el relat de fets provats i dicta sentència absolutòria”, cosa que “contradiu obertament la doctrina” de la Sala Segona de l’alt tribunal. 

Notícies relacionades

La fiscalia argumenta que el delicte de desobediència greu de l’autoritat es configura per existir una ordre legítima de l’autoritat competent que sigui d’obligat compliment, el coneixement d’aquesta ordre pel destinatari, i la conducta omisiva d’aquest que la desatén i no la compleix. En aquest cas considera clar que existia una “ordre emanada de l’autoritat o dels seus agents en l’exercici de les seves funcions”.

Per al ministeri públic, “és clar dels fets provats que Téllez buscava que els cartells del referèndum il·legal es tornessin per poder ser utilitzats, tot i que això comportés incomplir les ordres del fiscal de l’Audiència Provincial i del fiscal del Tribunal Superior de Justícia a l’impedir que sí que les acatessin els agents de la Policia Local”.