Borràs suggereix al Rei que actuï com a «àrbitre» a Catalunya

La diputada de Junts lamenta que el Monarca es convertís en «actor de part» amb el seu discurs del 3 d'octubre del 2017

La política independentista li ha entregat una carta de Sànchez en una reunió que ha durat més de 50 minuts

2f192e2f-5e33-4d47-a4d9-146aa99f28a4-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Laura Borràs, s’ha presentat davant del rei Felip VI com a “veu de Jordi Sànchez”, “altaveu dels presos” i “votant de l’1-O” i li ha suggerit que exerceixi d’“àrbitre” per contribuir a solucionar el xoc institucional a Catalunya per l’independentisme. En una roda de premsa al Congrés després de la seva visita a la Zarzuela, la diputada sobiranista ha explicat que li ha plantejat al Monarca si vol ser un cap d’Estat “moderador” o es decanta “pel del discurs del 3 d’octubre”, amb referència a l’al·locució que va pronunciar dos dies després del referèndum il·legal.  

“Li he dit que els catalans no tenim rei”, ha sentenciat Borràs. I ha comentat que ha retret a Felip VI que es convertís en “actor de part” amb aquell discurs. “Va fer que moltes persones sentissin que el Rei estava prenent part en aquesta situació”, ha afirmat. 

2450007d-482a-42b0-b865-93cbe939e036-hd-web / periodico

Borrás, que ha assistit a la seva reunió amb el Monarca per no ser còmplice de l’intent del Tribunal Suprem d’evitar la “incomoditat” que Felip VI es reunís amb Jordi Sànchez, ha explicat que “no es pot castigar una realitat ignorant-la”. En aquest sentit, li ha comentat la necessitat de “fer l’esforç de comprendre” la situació actual de Catalunya i el “dolor dels presos, de les famílies i de la gent que els ha votat”. 

“Li he dit que la repressió no tindria els efectes que persegueix, que no es pot judicialitzar la política de manera permanent”, ha afirmat. Un tema que, admet, li va servir per portar a col·lació, en la seva conversa amb el cap de l’Estat, el clàssic de la literatura ‘Èdip rei’ i insistir en la figura d’un governant que faci un “exercici de no castigar sinó de provar de comprendre”.

El recolzament a Sánchez

Sobre la investidura, la dirigent independentista ha insistit que els seus vots aniran a parar a aquell candidat que s’assegui a dialogar: “A algú que estigui disposat a solucionar políticament un conflicte de naturalesa política”. Quan li han preguntat sobre si veu el president en funcions, Pedro Sánchez, amb aquest perfil, Borràs ha assegurat que el líder socialista no té “les millors credencials” després dels missatges llançats durant la campanya electoral. No obstant, ha obert la porta que aquesta visió pugui canviar: “Vull pensar que sí que compleix aquestes condicions”.

Notícies relacionades

Malgrat que no donessin els seus vots per investir Sánchez, els postconvergents podrien facilitar la investidura del líder socialista si els tres diputats suspesos no deixen les seves actes –al no poder votar comptarien com tres abstencions–. “Alterar les majories per aquesta via no ens sembla democràtic”, ha assenyalat abans d’apuntar que la suspensió dels seus companys és “una vulneració més dels seus drets”. 

La cita ha durat més de 50 minuts, per sobre del previst, i Borràs li ha entregat una carta personal de Sànchez, que no va poder anar a la Zarzuela perquè el Suprem no li va donar permís per sortir de la presó.