DECLARACIÓ AL TSJC

L'alcalde d'Agramunt justifica davant del jutge el seu recolzament a l'1-O

Bernat Soler assegura que va participar en un acte a favor del referèndum com a representant d'un partit, no com a alcalde

La fiscalia acusa el diputat d'ERC partint d'unes informacions aparegudes en una revista local

bernat / periodico

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’alcalde d’Agramunt (Urgell, Lleida) i diputat d’ERC al Parlament, Bernat Soler, ha declarat aquest dimarts al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on ha comparegut com a imputat per un delicte de desobediència, que va participar en un acte de recolzament al referèndum unilateral de l’1-O més com a representant d’un partit polític que com a alcalde, on va expressar la seva opinió política, segons fonts jurídiques. El dirigent d’Esquerra, que ha anat al tribunal acompanyat per companys de la seva formació, ha afirmat que ell no va participar en l’organització de la consulta al municipi. 

El TSJC està investigant l’alcalde d’Agramunt arran d’una querella de la fiscalia que l’acusa de participar activament en l’organització de l’1-O. Aquesta acció deriva de la instrucció que en vigílies del referèndum de l’1-O va dictar el llavors fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, perquè s’obrissin diligències als alcaldes catalans que ho recolzessin.

Notícies relacionades

La querella, que investigarà el TSJC atesa la condició d’aforat de l’alcalde, afirma que Bernat Soler va tenir una "participació activa en la promoció, organització i celebració del referèndum" a Agramunt, on la votació es va celebrar en una escola de primària de titularitat municipal. La fiscalia basa els indicis incriminatoris contra ell en un article publicat en una revista municipal, sense firma, que informa d’un acte celebrat el 25 de setembre en què Soler cridava a participar en l’1-O, quan el referèndum havia sigut ja suspès pel Tribunal Constitucional.

Paperetes amagades

En aquesta mateixa revista, afegeix el fiscal, es va publicar sota la firma de Joan un altre article que explicava que l’alcalde d’Agramunt va decidir parar la votació que es duia a terme al municipi l’1-O quan es va adonar de l’arribada de vehicles policials, i que s’amaguessin a la casa d’un particular urnes, paperetes i "documentació comprometedora". L’acusació pública recorda a més en la seva querella que, d’acord amb aquest article, l’alcalde va reunir a les 19:00 hores tots els components de les meses de votació i organitzadors de l’1-O i els va proposar acabar-la abans de l’hora prevista.