DIPUTATS A LA PRESÓ

El Congrés no resoldrà els recursos contra la suspensió dels presos fins a escoltar els grups

La mesa no prendrà una decisió fins que conegui l'opinió dels partits en la nova Junta de Portaveus

zentauroepp48288507 mesa del congreso190523131505

zentauroepp48288507 mesa del congreso190523131505 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La mesa del Congrés estudiarà aquest dijous els recursos presentats per ERC i Junts contra la suspensió dels seus diputats en presó preventiva i jutjats per rebel·lió, però encara no prendrà una decisió, ja que primer ha d’escoltar els grups en la nova Junta de Portaveus de la Cambra.

L’òrgan de govern de la Cambra, amb el recolzament del PSOE, el PP i Ciutadans i el rebuig de Podem i En Comú, va suspendre de funcions els quatre diputats independentistes processats: el líder d’ERC, Oriol Junqueras, i Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, de Junts. Per la seva banda, la mesa del Senat ha suspès aquest dimecres el senador d’ERC Raül Romeva.

La suspensió, avalada pels lletrats de la Cambra, es va justificar en aplicació de l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal, un precepte que, segons ERC i Junts, no podia ser aplicat per la mesa del Congrés per tractar-se d’una llei processal.

Les dues formacions independentistes han demanat a l’òrgan de govern de la Cambra que revoqui el seu acordsi bé no es preveu que aquest dijous adopti ja una decisió sobre això perquè la mesa aprova o rebutja les reconsideracions una vegada sentida la Junta de Portaveus i els grups parlamentaris encara no estan ni tan sols constituïts.

Recurs davant del Constitucional

Amb tot, la sol·licitud d’ERC i Junts no té aparences de tirar endavant, cosa que obrirà la porta al fet que els dos partits puguin recórrer en empara davant del Tribunal Constitucional, sense descartar arribar després al Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg.

Notícies relacionades

Paral·lelament, l’òrgan de govern té encarregat un informe als serveis jurídics de la Cambra sobre els efectes de la suspensió dels diputats presos en la composició de la Cambra i si, a l’haver-hi quatre parlamentaris que no poden exercir les seves funcions, s’hauria de rebaixar o no la majoria absoluta del ple.

A més, en la seva reunió d’aquest dijous s’espera que la mesa del Congrés també prengui una decisió sobre els grups parlamentaris que funcionaran en aquesta legislatura i que tenen de termini per registrar-se fins a les vuit de la tarda d’aquest dimecres.