JUDICI AL PROCÉS

La fiscalia preveu mantenir la rebel·lió contra els líders del procés

L'Advocacia de l'Estat considera ferma l'acusació per sedició, però es reserva la possibilitat de revisar-la encara

El tribunal ha demanat a les parts elevar a definitives o modificar les seves conclusions aquesta setmana

zentauroepp46934027 javier zaragoza190213103143

zentauroepp46934027 javier zaragoza190213103143 / J J Guillen

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Els rius de tinta que van córrer sobre la possibilitat que la fiscalia modifiqués la seva acusació contra els líders del procés per rebaixar la seva petició d’un delicte de rebel·lió al de sedició s’han quedat secs. El ministeri públic considera que la prova practicada no només no ha rebaixat les seves expectatives de condemna, sinó que les ha corroborat, per la qual cosa no veu cap motiu per rebaixar l’acusació que va formular en conclusions provisionals i aquesta setmana té previst elevar-les a definitives. 

Menys taxatius es mostren les fonts consultades per aquest diari a l’Advocacia de l’Estat com en l’acusació que exerceix Vox. Tots dos coincideixen a creure que la seva acusació és "ferma", la primera al considerar els fets sedició i la segona, rebel·lió, amb penes molt més exagerades que les sol·licitades per la fiscalia fins al punt de triplicar-les. No obstant, les dues acusacions volen reservar-se fins a l’últim moment, quan acabi la prova documental, la possibilitat de modificar-les, tot i que sigui exclusivament pel que fa als anys de presó sol·licitats. 

A falta únicament d’acabar d’examinar la prova documental, dins de la qual van començar a veure’s els vídeos d’acusacions i defenses, la fiscalia considera que la prova practicada, entre les quals destaquen els testimonis d’un centenar de policies i guàrdies civils que van relatar com van veure expressions d’odi que no entenien a les cares dels concentrats, ha ratificat la seva acusació, per la qual cosa no hi ha cap motiu per modificar la rebel·lió.

Tampoc ha sigut una gran sorpresa sobretot tenint en compte que la setmana passada el ministeri públic va arribar fins i tot a presentar un escrit que ningú havia sol·licitat en què instava el Suprem a comunicar al Congrés que havia de suspendre els presos que havien sigut elegits diputats per l’aplicació de l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal previst. L’alt tribunal ni tan sols ha donat contestació a l’escrit a l’entendre-ho innecessari amb la decisió que la Cambra ja havia pres. A més, la seva tramitació hauria sigut contraproduent per al que realment pretenia el fiscal, perquè hauria retardat la mateixa suspensió que instava. 

Tant ella com la resta d’acusacions disposen d’un parell de dies, fins que acabi la documental, per anunciar els canvis que considerin necessaris en els seus escrits.  Els informes en els quals defensaran les seves conclusions definitives començaran dilluns dia 3. El primer a intervenir serà la fiscalia, seguida de l’Advocacia de l’Estat i després l’acusació que exerceix Vox. Les defenses defensaran els seus informes una setmana després. 

Fins a 25 anys 

Notícies relacionades

El ministeri públic demanava fins a 25 anys per a l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras; per a l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell es queda en 17 anys de presó. 

Per als que eren membres del Govern de Puigdemont acusats de rebel·lió i malversació la pena és de 16 anys de presó. Són Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull i Dolors Bassa. Per a la resta d’exconsellers, acusats de malversació i desobediència, Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila, demana set anys de presó.