ELECCIONS EUROPEES

Els independentistes aconsegueixen gairebé 9.500 vots a la Comunitat de Madrid amb Junqueras superant Puigdemont

Gairebé 2.500 persones van recolzar a Andalusia la candidatura de l'expresident, mentre que la d'Ara Repúbliques, amb ERC, EH Bildu i BNG, va aconseguir 2.827 sufragis

Former Catalan President Carles Puigdemont talks to the media during European Parliament Elections, outside EU Parliament, in Brussels, Belgium May 26, 2019.  REUTERS/Yves Herman

Former Catalan President Carles Puigdemont talks to the media during European Parliament Elections, outside EU Parliament, in Brussels, Belgium May 26, 2019. REUTERS/Yves Herman / YVES HERMAN (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Les candidatures independentistes al Parlament Europeu encapçalades per Oriol Junqueras, d’Esquerra Republicana (ERC), i per Carles Puigdemont, de Junts per Catalunya (JxCat), han aconseguit aquest diumenge gairebé 9.500 vots a la Comunitat de Madrid en les eleccions europees, en les quals regeix la circumscripció única per a tot el país.

La coalició Ara Repúbliques, que ERC comparteix amb Bildu, el BNG i altres partits, ha sumat a tot Espanya 1,25 milions de vots i ha aconseguit tres escons: Oriol Junqueras, en situació de presó preventiva a l’estar sent jutjat per rebel·lió al Tribunal Suprem; Pernando Barrena, un històric de Batasuna, i Diana Riba, també d’ERC i parella d’un altre pres del procés, Raül Romeva.

De tots aquests vots, poc més de 5.730 paperetes les ha collit a la Comunitat de Madrid, on la coalició Ara Repúbliques ha quedat en dotzè lloc i ha aconseguit superar la llista de Lliures per Europa (Junts) de l’expresident català Carles Puigdemont.

Davant de Falange

Junts, que va doblegar ERC a Catalunya, s’ha hagut de conformar amb 3.745 vots a la Comunitat de Madrid, on ha quedat al lloc 17è davant els3.097 sufragis obtinguts per la formació d’extrema dreta ADÑ, una coalició de grups ultres i euroescèptics com Alternativa Española, Falange Española de las Jons, Democracia Nacional i La Falange. 

Els vots ‘madrilenys’ han contribuït que la llista de Junts hagi aconseguit dos escons per a dos dels processats pel Suprem que continuen a Bèlgica fugits de la Justícia espanyola: Carles Puigdemont i el seu exconseller Toni Comín.

Més de la meitat dels 9.500 vots aconseguits per les dues llistes independentistes a la Comunitat de Madrid procedeixen de la capital: 3.553 sufragis se n’han anat per a Junqueras i 2.094 han quedat en mans de Puigdemont.

Sorpresa a Andalusia

La llista de JxCat encapçalada per l’expresident Puigdemont ha aconseguit un total de 2.480 vots a Andalusia, la qual cosa suposa un 0,07% del total de sufragis. Aquest és el mateix percentatge que ha aconseguit a la comunitat andalusa la coalició d’ERC, EH Bildu i BNG, que ha comptabilitzat 2.827 vots en les eleccions al Parlament Europeu.

La candidatura de Puigdemont, per províncies, ha obtingut 546 vots a Sevilla, 497 a Cadis, 394 a Màlaga, 335 a Almeria, 270 a Granada, 226 a Còrdova, 109 a Jaén i 103 a Huelva.

La llistad’Ara Repúbliques  ha aconseguit 749 vots a Sevilla, 553 a Màlaga, 424 a Cadis, 347 a Granada, 228 a Còrdova, 190 a Almeria, 179 a Jaén i 157 a Huelva. 

3.800 vots a les Castelles

Notícies relacionades

Els secessionistes també han aconseguit prop de 3.800 vots en comunitats absolutament alienes a l’independentisme, com és el cas de Castella i Lleó i Castella-la Manxa, on també la llista de Junqueras s’ha imposat a la de l’expresident Puigdemont.

En concret, a Castella i Lleó les llistes que encapçalen ERC i Junts sumen un total de 2.442 vots, dels quals 590 corresponen a Burgos, mentre que a Castella-la Manxa són 1.327 les paperetes que han anat a parar a aquestes formacions independentistes.