Eleccions 26-M

Iglesias insisteix a entrar en el Govern malgrat els mals resultats del 26-M

El secretari general de Podem fa autocrítica després de perdre poder a nivell local, autonòmic i europeu

Demana a Sánchez formar un Executiu bicolor en què els morats siguin presentin en una "proporció modesta"

zentauroepp48354390 podemos190527134144

zentauroepp48354390 podemos190527134144 / Luca Piergiovanni

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El secretari general de PodemPablo Iglesias, ha assegurat que "és evident que els resultats [electorals] no són bons". D’aquesta manera ha qualificat la desfeta local, autonòmica i europea que va patir aquest diumenge el seu partit. No obstant, la minva de poder en els tres nivells no ha impedit que el líder morat hagi demanat, una vegada més, entrar en un govern de coalició amb el PSOE de Pedro Sánchez. Això sí, sempre en la "proporció modesta" que els correspon. 

Després del silenci de la matinada passada al teatre Goya de Madrid, seu d’Unides Podem per seguir l’escrutini, on cap dirigent estatal es va atrevir a valorar els resultats, Iglesias ha convocat els mitjans de comunicació. "A l’hora de negociar un govern amb el PSOE no podem demanar gaires elements que ens agradaria portar a la pràctica", ha reconegut després d’admetre que hauran de ser conscients del seu pes i no posar "difícil" la governabilitat. 

Iglesias ha apostat per construir un bloc progressista en tots els nivells de l’Estat –ajuntaments, comunitats autònomes, ajuntaments...– igual que les aliances que ja estan teixint els tres partits de dretes –elPPCs Vox–. "Tot i que lògicament cada territori té autonomia per establir les seves pròpies negociacions, el que ens juguem és el futur d’Espanya", ha sentenciat deixant sobre la taula la seva intenció de negociar tots els territoris en bloc. 

 

"Els resultats han sigut dolents, toca donar la cara i fer autocrítica", assegura Iglesias a Twitter. El líder morat, que ha descartat dimitir si no li ho demanen els inscrits, insisteix a través de la xarxa social que posaran tota la seva "força per fer governs que defensin la justícia social i els drets socials".  A més, ha anunciat que en les pròximes setmanes convocarà el Consell Ciutadà Estatal per analitzar la situació actual. 

Panorama desolador

No obstant, el panorama és desolador i els resultats d’aquest diumenge no permeten a Iglesias, en principi, augmentar la pressió sobre el líder socialista. Les 'ciutats del canvi' s’han quedat reduïdes a Cadis, timonejada per José María González, 'Kichi', pertanyent al corrent Anticapitalista, no gaire pròxim a Iglesias. A nivell regional han perdut força en totes les comunitats autònomes, han desaparegut del Parlament d’Extremadura Cantàbria. I a les urnes de les europees, Unides Podem s’ha quedat amb 6 diputats –cinc menys que els que van obtenir Podem i IU per separat el 2014–. 

Notícies relacionades

El desastre més gran ha arribat a la Comunitat de Madrid. Más Madrid, el partit liderat pel cofundador de Podem, Íñigo Errejón, ha aconseguit20 escons que en la passada legislatura van correspondre als morats –ara sisena força, amb set diputats, per darrere de Vox–. Les crítiques entre els uns i els altres no han trigat a arribar. El primer va ser un dels ideòlegs de Podem, Juan Carlos Monedero, que va acusar Errejón de trencar el partit per "les clavegueres" de l’Estat. Una crítica amb la qual Iglesias no està d’acord. 

No obstant, el líder morat sí que ha llançat un missatge al que va ser el seu número dos: "La divisió resta i la suma multiplica". Una divisió que també va ser present a l’ajuntament de la capital, on Manuela Carmena es va presentar amb Más Madrid i Carlos Sánchez-Mato, amb Madrid en Pie (IU, Anticapitalistes, Grup Municipalista). En aquest sentit, Iglesias ha defensat que van ser "enormement responsables" al demanar el vot per a les dues candidatures. I ha explicat que els vots que van ser per a Sánchez-Mato no haguessin servit per donar el govern a Carmena