Després del 26-M

Casado obre la porta de bat a bat a Vox

El líder del PP posa com a límit per pactar amb la ultradreta el respecte a la Constitució

Nega que hagi girat al centre, malgrat que alguns barons com Feijóo, Moreno i Alonso diuen que sí

zentauroepp48347863 casado muy contento190527101006

zentauroepp48347863 casado muy contento190527101006 / OSCAR DEL POZO

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

No hi haurà debat, com tampoc n’hi va haver al desembre, quan un pacte amb Vox i Ciutadans va permetre al PP ocupar la presidència de la Junta d’Andalusia. Pablo Casado ha obert la porta de bat a bat a governar amb la formaciód’ultradreta  en totes les institucions que sigui possible. Dues són especialment significatives: l’Ajuntament de Madrid, que capitanejava Manuela Carmena, i el Govern de la Comunitat, a mans populars, però que ha estat a punt de passar a les del socialista Ángel Gabilondo. 

Si fa un mes, després de caure de manera estrepitosa en les generals (els populars van passar de 137 a 66 escons), Casado es va referir per primera vegada al partit de Santiago Abascal com la "ultradreta" ara només és una formació que "està a la dreta del PP" i no veu "pejorativa" aquesta etiqueta. Això ha dit en una roda de premsa després del comitè executiu nacional en el qual cap dels dirigents territorials ha pres la paraula per dir res. Casado no s’esperava un comitè així, perquè els barons que havien aixecat la veu aquestes últimes setmanes, principalment Alberto Núñez Feijóo (Galícia), Alfonso Alonso (País Basc) i Juanma Moreno (Andalusia), pensaven que haurien de prendre la iniciativa si el PP seguia costa avall. No obstant, el partit, com el líder dels conservadors ha remarcat, ha obtingut 700.000 vots més en les municipals que en les generals de l’abril i, de fet, ha afirmat que ja "ha començat la refundació del centredreta".  

De fet, amb aquests resultats a la mà i el seu lideratge sa i estalvi, Casado ha tornat a l’esperit de l’últim dia de campanya, el 26 d’abril, quan lluitava per la presidència del Govern i va assegurar que estava disposat a donar ministeris a Vox. Ara, amb aquesta possible aliança en alcaldies i autonomies, fonts de la direcció asseguren que el màxim dirigent dels populars està obert a cedir en la negociació fins a un límit: la Constitució. Aquestes fonts recorden que a Andalusia finalment no van cedir ni amb l’expulsió dels immigrants que reclamava el partit de Santiago Abascal ni amb la derogació de lleis socials.

Una orquestra i solistes

El canvi en el PP en les últimes hores, amb un Casado salvat 'in extremis’ per dos candidats que van ser una aposta personal seva (Isabel Díaz Ayuso, candidata a la Comunitat de Madrid, i José Luis Martínez Almeida, aspirant a l’alcaldia), ha permès veure algunes escenes curioses com ara sentir Feijóo, Alonso i Moreno celebrar els resultats i remarcar que ha sigut gràcies al gir al centre i sentir al líder del PP dient que aquest gir és "inexistent" i que no ha donat "cap batzegada" en aquestes quatre setmanes. Fonts del seu equip treuen importància al to menys agressiu d’aquesta última campanya o que s’hagin evitat alguns temes controvertits (avortament, immigració...) i asseguren que el discurs ha sigut múltiple per la "diversitat de discursos que hi ha en el partit". "El partit ha tocat amb una mateixa partitura. He intentat ser com un director d’orquestra que ha donat peu als solistes, ha reforçat campanyes, amb un format, en un moment i a la localitat on més convenia, però nego el punt de partida. El PP segueix on ha sigut sempre", ha assegurat Casado davant dels periodistes. 

Notícies relacionades

Una comissió per als pactes

Casado ha anunciat en la reunió del comitè executiu nacional que una comissió s’encarregarà de negociar els pactes postelectorals. Aquest nou òrgan estarà integrat pel secretari general del PP, Teodoro García Egea, el vicesecretari d’Organització, Javier Maroto, i la presidenta del PP navarrès, Ana Beltrán, que també és diputada per Madrid, segons han informat fonts de la direcció.  A més, ha comentat que les estructures dels grups parlamentaris al Congrés i al Senat es mantindran en les pròximes setmanes fins que una Junta Directiva Nacional, màxim òrgan entre congressos, nomeni els nous encarregats.