Així han sigut els cinc anys des que va abdicar Joan Carles I

L'any passat, els actes del Rei 'emèrit' es van reduir a 22, una desena institucionals

20190527 438842 retiradareyjuancarlose 1 31 / periodico

6
Es llegeix en minuts

La Casa del Rei ha anunciat aquest dilluns que el Rei Joan Carles deixarà de fer activitat institucional i es retirarà de la vida pública a partir del pròxim 2 de juny, quan es compliran cinc anys des de l’anunci de la seva abdicació.

La decisió, segons el comunicat del palau de la Zarzuela, l’ha pres Joan Carles i l’hi ha comunicat per carta a l’actual cap d’Estat. Tot i que la decisió serà efectiva des de diumenge que ve, el Rei ‘emèrit’ no té programada cap activitat pública aquesta setmana.

La seva última activitat institucional va ser, el dia 17 de maig, l’entrega del Premi Ordes Espanyols 2019 a l’historiador Miguel Ángel Ladero en el Reial Monestir de San Lorenzo d’El Escorial.

D’aquesta manera, després de 39 anys de regnat i cinc en una situació de retirada parcial en la qual les seves funcions no van arribar a ser regulades, Joan Carles fa el pas enrere definitiu i s’aparta de l’agenda de la Zarzuela en la qual, amb cada vegada menys freqüència, participava.

Va abdicar en plena crisi

El Govern i la Casa Reial van anunciar l’abdicació de Joan Carles I el 2 de juny del 2014, si bé no es va fer efectiva fins al 18 de juny, quan va sancionar la llei orgànica que materialitzava l’ascens al tron de Felip VI. Un dia després, aquest va ser proclamat a les Corts com a nou Rei d’Espanya.

La notícia va arribar en l’epicentre d’una greu crisi reputacional per a la Corona atiada per la instrucció judicial del 'cas Noós' pel qual acabaria condemnat i a la presó Iñaki Urdangarín, marit de la Infanta Cristina. Ella es va asseure al banc dels acusats, tot i que finalment, el tribunal la va exonerar.

Amb l’arribada de Felip VI, la Família Reial va quedar reduïda al nucli –el Rei, la Reina i les seves dues filles– i als 'emèrits’ Joan Carles i Sofia, mentre les infantes Cristina i Elena van passar a ser Família del Rei. Es van aprovar mesures per impulsar la transparència, un nou codi de conducta que prohibia, per exemple, els regals que superessin l’institucional o la mera cortesia; i es va imposar un discurs en favor de l’austeritat, la independència judicial i la lluita contra la corrupció.

Mentrestant, el paper del Rei ‘emèrit’ a l’agenda oficial va passar a un discret segon pla. Després de participar bàsicament en esdeveniments esportius i representar Espanya en alguna presa de possessió a Llatinoamèrica, la seva agenda es va inaugurar com a tal el mes d’octubre d’aquell any, quan ja havia traslladat el seu despatx al Palau Reial marcant distàncies amb les activitats de la Zarzuela.

La mateixa Casa Reial aventurava en aquestes dates que el seu paper en actes oficials seria "puntual" i, de fet, així ha sigut. En els últims cinc anys, el Rei ‘emèrit’ ha participat en menys d’un centenar d’activitats d’agenda: 25 d’institucionals, 14 a l’exterior, 29 esdeveniments culturals o esportius, sis benèfics o de sostenibilitat –dues eren corrides de toros–, un parell d’inauguracions acadèmiques i una dotzena de vinculades a la ciència, majoritàriament, reunions de patronat. Només el 2012, per exemple, havia intervingut en 70 esdeveniments.

L’any 2015 es va repetir el patró. Inauguracions, trobades esportives, òpera. Es va deixar veure amb Felip VI en un acte del patronat de la Fundació COTEC, mentre el judici del 'cas Noós' s’aproximava inexorablement i el Tribunal Suprem inadmetia una demanda de paternitat contra ell. Felip VI complia un any a ser el cap de l’Estat i va retirar el títol de duquessa de Palma a la seva germana Cristina. Mentrestant, els espanyols li deien al CIS que millorava la imatge de la monarquia.

Aquell any el Rei ‘emèrit’ va mantenir el sou que percebia com a monarca, 292.752 euros bruts anuals, el doble que Felip VI. No obstant, el repartiment va canviar un exercici després. En l’actualitat, la seva remuneració, que depèn de l’assignació a la Casa Reial en els prorrogats Pressupostos Generales de l’Estat, és de 194.232 euros bruts a l’any.

2017, absolució i agenda pública

L’agenda de Joan Carles va seguir la mateixa tònica el 2016, quan complia dos estius sense deixar-se veure al palau mallorquí de Marivent, tot i que amb més activitat a Llatinoamèrica. Va començar l’any amb un viatge a Cuba per assistir a un funeral per Fidel Castro i va acudir a les investidures dels nous presidents de Guatemala, la República Dominicana i el Perú, així com a un acte a l’Argentina. Només va aparèixer amb Sofia en un parell d’ocasions al llarg de tot l’any.

Amb l’arribada de l’any 2017 va començar a participar de forma més activa a l’agenda de la Família Reial, tot i que va ser la gran absència de l’acte que va commemorar al Congrés el 40 aniversari de les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura. La Casa Reial va explicar que Joan Carlrs, igual com en la proclamació i en l’obertura d’aquella legislatura, havia preferit deixar el protagonisme a Felip VI en els esdeveniments de caràcter solemne.

En tot cas, un terç de tots els actes oficials en què ha intervingut en l’últim lustre van tenir lloc aquell any, d’acord als registres de la Casa Reial, i en alguns va coincidir amb el seu fill, com en l’aniversari de l’Escola Naval. Al febrer, la Infanta Cristina havia resultat absolta del 'cas Noos' i el seu marit, Iñaki Urdangarín, condemnat a Audiència Provincial a 6 anys i 3 mesos de presó.

2018, el cas Villarejo

L’any passat, els actes del Rei ‘emèrit’ es van reduir a 22, una desena institucionals, com la imposició a la princesa d’Astúries del Toisó d’Or, i Joan Carles va haver de bregar amb un front més. Al juliol es van difondre uns àudios gravats pel comissari jubilat i en presó provisional José Manuel Villarejo en els quals el seu en altre temps amiga Corinna Larsen l’acusava de cobrar comissions il·lícites, amagar fons a Suïssa i utilitzar-la com a testaferro. Van passar sis mesos fins que va tornar a participar en un acte oficial amb Felip VI.

Aquelles gravacions van motivar l’obertura d’una peça separada en la causa que ja investigava el comissari a l’Audiència Nacional, si bé finalment la part tocant a les acusacions sobre el Rei Joan Carles va ser arxivada perquè, en cas de ser veritat, haurien tingut lloc quan ell gaudia d’inviolabilitat.

No obstant, segueixen obertes les diligències sobre les empreses que van poder participar en aquells negocis de què parlava Corinna, sobre el paper de l’expolicia i sobre ella mateixa, segons les fonts jurídiques consultades per Europa Press. En la seva condició d’emèrit, el Rei és aforat des que es va reformar la llei el 2014, és a dir, només respon davant del Tribunal Suprem.

"Estic bé"

Notícies relacionades

Joan Carles va complir 81 anys el 5 de gener passat i el seu estat de salut, tenint en compte que al llarg de la seva vida s’ha sotmès a més d’unadotzena d’intervencions quirúrgiques, sempre és objecte de rumorologia. Acostuma, no obstant, a respondre amb un "estic bé" quan se l’interpel·la per aquest assumpte o tornant una facècia sobre les avaries dels seus "cargols".

En una de les seves últimes aparicions públiques, el març d’aquest any, va acudir a la presentació de la Fira de San Isidro amb un hematoma a l’ull que després s’atribuiria a una petita intervenció a la pell. Encara camina amb bastó, això sí, conseqüència de la seva última operació al genoll dret l’abril del 2018, quan se li va substituir una pròtesi antiga que li estava provocant problemes de mobilitat.

Temes:

Joan Carles I