LA XIII LEGISLATURA

Puigdemont: «Sánchez busca la investidura per la porta del darrere»

L'expresident insta la Mesa del Congrés a «fer valer la seva sobirania davant el Poder Judicial» en la seva decisió sobre els diputats presos

zentauroepp48133555 pla curt de l expresident carles puigdemont durant la roda d190513111810

zentauroepp48133555 pla curt de l expresident carles puigdemont durant la roda d190513111810 / Blanca Blay

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’expresident Carles Puigdemont s’ha manifestat aquest dimecres respecte a la decisió de la Fiscalia de demanar al Suprem la suspensió dels diputats presos i ho ha fet per llançar una advertència a Pedro Sánchez. L’ha acusat de buscar la seva investidura “per la porta del darrera”, “aprofitant la intromissió del poder judicial en el legislatiu i vulnerant els drets dels parlamentaris i dels electors”. “Seria un mal inici de legislatura”, ha apuntat en un missatge via Twitter.

Puigdemont ha remarcat que, davant l’actitud de la Fiscalia, la Mesa del Congrés té “una oportunitat fabulosa” per “marcar distància i criteri propi” i “fer valer la seva sobirania davant del Poder Judicial” a l’abordar la decisió sobre els diputats presos (Oriol Junquera, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez). La Mesa que presideix Meritxell Batet ha de decidir si els suspèn de les seves funcions o els permet exercir la seva tasca parlamentària. En aquest sentit, el candidat de JxCat a les eleccions europees ha instat la Mesa a “fer valer la seva autoritat davant el Poder Judicial, que vol interferir en l’equilibri de majories de la Cambra”. I ha advertit: si suspèn els polítics empresonats, “s’equivocarà”.

L’expresident, que opina que la justícia “no s’aclareix”, considera que la Mesa hauria de decidir sobre els presos electes “en funció de criteris propis del Legislatiu” perquè, ha emfatitzat, els esmentats polítics “han sigut escollits i els seus electors tenen dret a ser representats per aquestes persones”.

“Es passen la pilota l’un a l’altre”

En aquest sentit, ha recordat que el Reglament del Congrés “parla explícitament d’un suplicatori” com a condició sine qua non per procedir a la suspensió, mentre que el Tribunal Suprem –ha insistit Puigdemont– “rebutja absolutament aquest suplicatori”, per la qual cosa existeix un “buit que incomoda les dues parts”.

Notícies relacionades

“Tothom sap que té un conflicte i que hi haurà una mica d’enrenou i quedarà retratat en l’itinerari que tindrà, sens dubte, davant del Tribunal de Drets Humans, per la qual cosa es passen la pilota l’un a l’altre”, ha dit amb referència al Suprem i al Congrés.

En la mateixa línia que Puigdemont, la número dos de JxCat per Barcelona, Elsa Artadi, ha avisat que Sánchez serà, sota el seu punt de vista, president “per la porta del darrera” si la Mesa del Congrés decideix suspendre els presos electes. “Si suspenen els quatre diputats, les majories per investir Sánchez queden alterades. Es pot donar la situació que Sánchez acabi sent president per la porta del darrere, alterant les majories del que va votar l’Estat, del que va votar el poble de Catalunya”, ha remarcat en roda de premsa a Efe.