CORTS NOVES

Pressió al Suprem

Batet i la fiscalia tornen al Suprem la decisió de suspendre els diputats empresonats

Controvèrsia sobre quina institució ha d'assumir la responsabilitat d'apartar els líders de l'1-O

zentauroepp48275560 batet190523091713

zentauroepp48275560 batet190523091713 / Ballesteros

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / J. G. Albalat

Pressió al Tribunal Suprem perquè assumeixi la suspensió dels diputats presos des de dos fronts: el Congrés i la fiscalia. Tant la nova presidenta de la Cambra baixa, Meritxell Batet, com el ministeri públic han demanat que sigui l’alt tribunal el que aclareixi el futur dels dirigents de l’1-O en presó preventiva. El PP, Cs i Vox han reclamat que siguin suspesos de manera immediata, malgrat que ERC i JxCat puguin treure rèdit en les eleccions del pròxim diumenge. “S’ha d’evitar la humiliació de la Constitució”, assenyalen fonts de la direcció popular.

Aquest dimecres, Batet ha anunciat que la vigília, poques hores després d’haver assumit el càrrec, havia enviat una carta al president del Suprem, Carlos Lesmes, perquè concreti a la cambra “les conseqüències de la llei processal” per als quatre parlamentaris que estan sent jutjats pel referèndum d’independència (Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez). La presidenta ha apuntat que la interlocutòria que ja va fer pública el tribunal feia referència només a la sessió constitutiva de les Corts, d’ahir, i veu “adequat” saber com afecta aquesta situació a tota la legislatura. La resposta també es tindrà en compte per al senador Raül Romeva.

442abb90-57dd-4fee-bca6-80281386cb54-hd-web / periodico

La iniciativa de Batet torna al Suprem la responsabilitat del futur dels presos, malgrat que aquest havia deixat en mans del Congrés i el Senat la seva possible suspensió com a parlamentaris i va apuntar que podria aplicar l’article 21 del reglament, que estableix la suspensió per als diputats processats en presó preventiva. Aquest gest no va agradar als lletrats de les Cambres. Fonts parlamentàries han mostrat el malestar dels juristes per haver d’assumir una responsabilitat que consideren que ha de recaure en l’alt tribunal. 

batet-radio / periodico

El pas fet per la tercera autoritat de l’Estat ha anat en paral·lel al de la fiscalia, que aquest dimecres ha sol·licitat al Suprem que ordeni al Congrés “l’aplicació immediata” de la suspensió per efecte automàtic de l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal. Aquest precepte fa referència als “individus terroristes o rebels” amb una ordre de processament ferma i en presó provisional.

Intens debat

Amb aquest pas del ministeri fiscal, seria innecessari que la Mesa del Congrés i la del Senat, presidida pel socialista català Manuel Cruz, prenguessin cap decisió. En els últims dies, els quatre fiscals adscrits al cas han mantingut un debatintens sobre aquesta qüestió, perquè hi havia discrepàncies entre ells. La posició que al final ha triomfat és la més contundent: demanar la suspensió d’ofici, sense esperar que el tractessin les meses de les cambres, informa Ángeles Vázquez.

Els magistrats han valorat instar la suspensió al Congrés pel 384 bis i finalment han entès que amb l’aplicació dels reglaments de les cambres és suficient, perquè en aquests s’estableix que la suspensió ha de ser automàtica un cop processats en ferm i a la presó, com és el cas. Tot i així, el ministeri públic ha instat ara a fer-ho i a adoptar les mesures precises “per donar plena efectivitat a la previsió legal”.

En la SER, Batet ha assenyalat que “tot indica” que els diputats independentistes han de ser suspesos, perquè no podran exercir plenament les funcions per a les quals han sigut elegits. La política catalana ha comentat que tant la llei d’enjudiciament criminal com el reglament del Congrés són “bastant clars” en aquest sentit.

Entrevista amb el Rei

Notícies relacionades

Abans d’anunciar la carta enviada al Suprem, Batet i Cruz han acudit a la Zarzuela per comunicar-li al Rei la composició de les meses de les dues cambres. La dirigent del PSC tornarà la setmana que ve a veure’s amb Felip VI per concretar-li la composició dels grups del Congrés a efectes que el cap de l’Estat pugui iniciar la tradicional ronda de consultes amb vista a la sessió d’investidura, informa Miguel Ángel Rodríguez. JxCat té decidit proposar Sànchez, en presó preventiva, per representar la formació a les entrevistes amb el Rei. 

A l’espera que el president del Suprem respongui, Batet ha convocat per a aquest dijous la primera reunió de la mesa.