investigació controvertida

Interior suspèn un experiment que combatia amb elèctrodes els reclusos violents

El projecte, que estava aturat des de fa un any, es cancel·la perquè no existeix cap evidència de l'eficàcia

zentauroepp11213576 carcel de crdoba190308121818

zentauroepp11213576 carcel de crdoba190308121818 / OLGA LABRADOR

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Ministeri del’Interior  ha suspès de forma definitiva una investigació experimental a les presons de Huelva i Còrdova que pretenia combatre amb elèctrodes l’agressivitat delspresos, tenint en compte aspectes com que “no existeix evidència de la qualitat” de l’estudi o la “debilitat dels consentiments oferts” pels reclusos que s’hi van sotmetre.

En una resolució, firmada pel secretari general d’Institucions Penitenciàries, Ángel Luis Ortiz, l’organisme dependent del Ministeri de l’Interior informa que ha suspès l’experiment que porta per títol ‘L’estudi de l’escorça prefrontal dorsolateral i agressivitat autoinformada en una població reclusa: un estudi mitjançant estimulació de corrent directe transcranial (tDCS)’.

L’estudi es va aprovar per la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries el 10 de desembre del 2015 perquè es dugués a terme per Andrés Molero Chamizo dins de la presó de Huelva, comptant amb aval de la Universitat d’aquesta ciutat. El 6 de juny del 2017 es va estendre a la presó de Còrdova, en aquesta ocasió de la mà de la investigadora Raquel Martín Riquelme. El desembre del 2018 es va demanar ampliar l’estudi.

Ja estava suspès cautelarment

L’estudi va cobrar notorietat després de la publicació aquest any dels resultats de l’estudi en el número 397 de la revista ‘Neuroscience’ i va portar el Ministeri de l’Interior a ordenar-ne lasuspensió cautelar el 7 de març. També es van mantenir entrevistes amb els investigadors i col·laboradors per obtenir dades del projecte.

Presons reconeix en el seu escrit de suspensió definitiva que “l’abast i metodologia de la investigació eren desconeguts per a l’actual equip de la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries” i que aquest tipus de proposta “no hagués sigut autoritzada en l’actualitat” perquè és “certament controvertida”.

“No es troba aquest tipusd’investigacions amb població reclusa en països del nostre entorn i tampoc existeix unanimitat en la comunitat científica respecte a la utilitat, pertinència i finalitat de l’ús de tècniques d’aquesta naturalesa”, explica en la seva resolució el director de Presons, que afegeix: “Ni tan sols és una tècnica que formi part habitual del repertori de les utilitzades en l’àmbit de la salut pública”.

Dubtes sobre el consentiment

Notícies relacionades

Institucions Penitenciàries al·ludeix a l’informe del Defensor del Poble mostrant la seva preocupació per aquest projecte, sobretot pels “dubtes sobre l’atorgament veritablement lliure del consentiment donat pels interns objecte de la investigació i sobre el compliment estricte de la normativa nacional i internacional”.

Entre els defectes, cita la falta a l’equip investigador d’especialistes mèdics en neurofisiologia clínica o la falta d’acreditació de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). “No hi ha evidència de qualitat sobre l’efectivitat de la tDCS en el tractament en cap dels trastorns estudiats fins al moment”, conclou Presons en una resolució que esgota la via administrativa, però que es pot recórrer en alçada.