La suspensió dels presos, en mans de les meses de les Corts

El Suprem considera que l'aplicació dels reglaments de les Cambres no admet discussió

Les normes reguladores estableixen que no poden exercir les seves funcions els diputats a la presó

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La suspensió de funcions dels diputats i el senador que són a la presó per ordre del Tribunal Suprem per la seva presumpta participació en el procés serà una de les primeres decisions que adoptaran les Meses que es constituiran aquest dimarts tant al Congrés com al Senat en aplicació dels seus respectius reglaments. 

El Tribunal Suprem va optar finalment per citar expressament aquesta legislació en la resolució que va autoritzar la sortida dels electes a les sessions plenàries perquè siguin les Corts les que apliquin directament el previst per als diputats i senadors que són a la presó. I per si hi havia algun dubte ha decidit comunicar oficialment aquesta resolució juntament amb un ofici d’una línia a les Cambres perquè la tinguin a la seva disposició i sàpiguen com actuar. 

Fonts de l’alt tribunal afirmen que no és necessari, almenys de moment, recordar a les Corts la suspensió de càrrec públic prevista en el 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal, perquè s’ha d’adoptar aquesta mesura contra ells segons el previst en els seus propis reglaments, sense que la possibilitat de no fer-ho admeti debat. De fet, els magistrats entenen que la suspensió ha de ser d’aplicació automàtica.  

Des de Junts per Catalunya (JxCat) no s’avança què passarà si s’executa la suspensió dels seus diputats presos, però es remarca que la decisió de suspendre no correspon al Suprem sinó que l’haurà de prendre la nova Mesa del Congrés, presidida per Meritxell Batet. No revelen si de confirmar-se la suspensió, que al Suprem consideren automàtica, faran córrer la llista o donaran per perduts aquests escons, informa Iolanda Mármol.

Més detallat el Senat

Als articles dels reglaments de les dues Cambres (21, el del Congrés i 22, el Senat) es parla específicament que una vegada “concedit el suplicatori i la resolució de processament sigui ferma”, les Corts procediran de “drets i deures parlamentaris” als diputats. El de la Cambra alta detalla més el tràmit i diu que la suspensió “es podrà acordar per majoria absoluta dels seus membres, i segons la naturalesa dels fets imputats, la suspensió temporal en la condició de senador”.

Notícies relacionades

Fonts jurídiques consideren que amb aquesta regulació, ara que l’alt tribunal ja ha aclarit que no s’ha de tramitar un suplicatori un cop que el processament no és ja que sigui ferm, sinó que fins i tot el judici oral està pròxim al seu final, i que s’ha justificat la presó decretada, les Cambres no tenen marge per no suspendre’ls amb els seus propis reglaments.

En qualsevol cas, l’opció triada pel Suprem és la que menys agrada a les Corts, que preferien una comunicació més taxativa per part de l’alt tribunal per no haver-se de retratar tan al principi de la legislatura.