Trencar la proporcionalitat del Parlament

Sánchez acusa els independentistes de voler continuar vivint del conflicte amb el seu veto a Iceta

La vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, qualifica el 'no' al dirigent del PSC com una "gran malaptesa política"

10121d60-d483-4b04-bdac-9d807decdf97-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president del Govern en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha acusat aquest dijous els independentistes catalans de voler continuar vivint del conflicte, com prova el seu veto al qual el socialista Miguel Iceta pugui presidir el Senat.

"És evident que voten en contra perquè el PSOE representa a Catalunya el que no volen ells per a Catalunya", que és la possibilitat d’"estimar Espanya i Catalunya" alhora; de "ser espanyol i català", de defensar la Constitució i l’Estatut, ha assenyalat en un míting a la plaça Pilar Nuevo de Las Palmas per acompanyar els candidats del PSOE a l’alcaldia, Augusto Hidalgo, i a la presidència del Govern de les Canàries, Ángel Víctor Torres.

Sánchez ha recordat com els independentistes ja van tombar fa mesos el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), amb la col·laboració del PP i Ciutadans, que aquest dijous es van abstenir en la votació per a la designació d’Iceta com a senador per quota autonòmica al Parlament.

"Van vetar (llavors) la justícia social. Avui la convivència. Voten en contra d’Iceta perquè no volen solucions, volen viure del conflicte", ha interpretat.

Sánchez ha assegurat que, malgrat ells, "hi haurà solucions" a Catalunya, hi haurà "convivència" i "fraternitat" perquè són milions els espanyols i catalans que volen "deixar enrere un conflicte" i "mirar cap endavant, viure en concòrdia".

Calvo parla de "gran malaptesa política"

La vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, ha qualificat de "gran malaptesa política i jurídica" que les formacions independentistes catalanes vetin Miquel Iceta perquè sigui senador nomenat pel Parlament de Catalunya, mentre ha aprofitat la conjuntura per assegurar que això demostra que "mai de la vida hem tingut cap connivència amb els independentistes".

Calvo ha fet aquesta reflexió abans de participar en una trobada informativa del Fòrum Europa organitzat a Madrid per Nova Economia Fòrum quan se li va preguntar per la situació després que ERC, Junts i la CUP hagin confirmat que en les pròximes hores votaran contra la designació d’Iceta com a senador autonòmic, pas previ que necessita per poder ser elegit president de la Cambra alta. 

La número dos de l’Executiu ha indicat que aquesta "segurament serà la història d’una gran malaptesa política, a més inútil, perquè el Senat té majoria absoluta del PSOE i complirà el paper i la funció que el president té previstos". A més, ha dit, "té conseqüències jurídiques", perquè és "bastant inacceptable" i es trencarà la proporcionalitat obligada del Parlament. "Serà la història d’una malaptesa immensa", ha aprofundit. 

Notícies relacionades

Calvo ha manifestat que "molts no han entès el missatge del 28 d’abril, que és necessari que la política estigui en la legalitat, respecte i capacitat d’entesa en aquelles qüestions, on des de la diversitat política, hem de trobar-nos". Ha aprofitat també per criticar que "curiosament" el Partit Popular i Ciutadans torna a anar "de la mà" dels independentistes", sense entendre que la posició és "defensar" la Constitució, la proporcionalitat a la Cambra alta.

D’altra banda, la vicepresidenta en funcions ha vist "convenient que el president Torra no tingui el més mínim dubte que, amb els seus resultats electorals, no està en condicions de tombar Miquel Iceta, no està en aquestes condicions ni de lluny".