"Va ser un dels artífexs del final del terrorisme"

Eguiguren denomina 'Josu Ternera' "heroi de la retirada" d'ETA

L'expresident del PSE-EE afirma que en les seves negociacions l'etarra va tenir "voluntat d'arribar a acords"

20190516 437123 egigurenr 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’expresident del PSE-EE Jesús Eguiguren creu que l’històric dirigent d’ETA José Antonio Urrutikoetxea, ‘Josu Ternera’, va ser un dels artífexs del final del terrorisme d’ETA, cosa que es denomina "heroi de la retirada" en termes de resolució de conflictes. Després d’haver apuntat que, durant la seva negociació amb la banda, va veure que Urrutikoetxea "volia acabar la història d’ETA" i li va dir que algun dia haurien de demanar perdó, ha considerat que, malgrat el paper que va jugar, "les lleis són les lleis".

Eguiguren ha assenyalat que no té "una opinió especial" sobre la detenció de ‘Josu Ternera’ aquest dijous a França. "Suposo que estava en crida i cerca, i l’han capturat. Pensava que, potser, la policia o els serveis de seguretat l’havien deixat una vegada acabat el terrorisme, perquè va ser un dels artífexs del final del terrorisme, cosa que, en terminologia de resolució de conflictes, es denomina l’'heroi de la retirada'", ha apuntat.

"Líder per acabar amb la violència"

Segons ha explicat, en matèria de resolució de conflictes, es considera que "el més difícil és buscar un líder per acabar la violència, perquè iniciar-la és fàcil." "Crec que ‘Ternera’ va tenir aquest paper, però suposo que tenia ordres de crida i cerca, i s’han dut a terme", ha apuntat.

L’històric dirigent socialista creu que la detenció de ‘Ternera’ "li semblarà malament a l’esquerra ‘abertzale’, i d’altres qüestionaran l’eficàcia d’una mesura així en aquests moments". "Però, tot i que reconeguem el paper que va tenir en el final d’ETA, les lleis són les lleis", ha dit.

Després d’haver assenyalat que ell no té clar "quines causes té pendents", ha afirmat que, mentre ETA va negociar amb ell, abans de ser substituït per Francisco Javier López Peña, àlies 'Thierry', de l’ala dura de la banda, "la seva actitud d’acabar amb el terrorisme semblava sincera". "Jo vaig veure un home que volia que finalitzés la història d’ETA i, fins i tot, va arribar a dir-me que algun dia haurien de demanar perdó", ha manifestat.

Negociacions

Notícies relacionades

Jesús Eguiguren ha considerat que ell és un dels que ha propiciat el final de la banda. En aquest sentit, ha explicat que la seva relació amb José Antonio Urrutikoetxea, durant les negociacions, va ser "bona des del principi". "Nosaltres volíem negociar, sabíem cadascú on era, ens coneixíem d’abans, però, mentre estàvem negociant, vam tenir sempre una relació cordial i, per la seva banda, hi va haver una voluntat d’arribar a acords", ha afegit.

Eguiguren era parlamentari quan Urrutiketxea també ocupava un escó com a representant d’Euskal Herritarrok, tot i que, en aquell temps, van tenir "poca relació". "La seva detenció ha sigut una sorpresa. Quan aquests assumptes semblaven que estaven ja passats en el temps, a mi personalment això em remunta una mica a èpoques passades, tant la mort d’Alfredo Rubalcaba (exministre de l’Interior) com això", ha apuntat.