INVESTIGACIÓ PEL REFERÈNDUM

La fiscalia acusa d'organització criminal la cúpula de TV-3 i Catalunya Ràdio

En el seu escrit esmenta els directors de TV-3 i Catalunya Ràdio, així com el secretari de Comunicació de l'Executiu català

En total reclama l'aplicació del processament per a 28 dels 30 fins ara inculpats per desobediència i malversació

zentauroepp45131097 pla mig del director de catalunya r dio  sa l gordillo  el d190118184658

zentauroepp45131097 pla mig del director de catalunya r dio sa l gordillo el d190118184658 / Marta Sierra

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Barcelona ha sol·licitat a la jutge que investiga l’organització del referèndum unilateral de l’1-O que ampliï el processament contra 28 alts càrrecs de la Generalitat i empresaris per un delicte d’organització criminal, que comporta penes de fins a vuit anys de presó. Entre aquestes persones que cita es troba el director de TV-3, Vicent Sanchis; el de Catalunya RàdioSaul Gordilo; la presidenta de la Coorporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Nuria Llorach; el secretari de Comunicació de l’Executiu català, Antoni Molons; els secretaris generals de Presidència i de Treball, Joaquim Nin i Josep Ginesta, i el de Relacions Internacionals, Aleix Villatoro. També hi inclou la interventora de la Generalitat, Rosa Vidal, el director general de Comunicació, Jaume Clotet, i el director general de Patrimoni, Francesc Sutrias.

Segons la fiscalia, "l’actitud dels processats ha sigut conjunta i coordinada davant de les resolucions dictades pelTribunal Constitucional" en les quals es va suspendre i després es declarava la inconstitucionalitat de les resolucions o lleis del Parlament. Els encausats, argumenta l’acusació publica, van continuar amb el "full de ruta" que tenia marcat cada un d’ells "en l’àmbit de les seves competències i responsabilitats". L’escrit remarca que aquests 28 processats de "forma concertada i permanent en el temps" van participar "mitjançant la seva aportació individual i jerarquitzada" en el propòsit d’"aconseguir per vies delictives la secessió" de Catalunya. 

Salt quantitatiu i qualitatiu

Les persones per a les quals es reclama l’ampliació del processament estaven acusades dels delictes de desobediència, malversació i prevaricació, entre d’altres. Amb la nova qualificació jurídica en què s’inclou l’organització criminal, es produeix un salt qualitatiu i quantitatiu en la pena que podria reclamar-se per a ells. En total hi ha 30 processats, per la qual cosa només dos d’ells queden fora de l’acusació pel nou delicte.

La fiscalia recorda, en el recurs presentat al Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona, que s’encarrega d’instruir la causa, l’ordre de processament dictat a l’abril, que des de l’Executiu de Carles Puigdemont es va traçar "una línia estratègica per poder assumir el compromís inequívoc d’aconseguir la independència i de poder celebrar el referèndum", malgrat els mandats contraris dictats pel Tribunal Constitucional. Aquesta mateixa resolució assenyala que els encausats "dins dels seus respectius àmbits d’actuació" i "seguint les directrius marcades pels diferents departaments de la Generalitat" van realitzar actuacions encaminades a la celebració de l’1-O. "Hi havia un pla comú", concreta.

L’acusació pública sosté que en aquesta ordre de processament es descriu la participació de cadascun dels investigats en l’"elaboració i execució del delictiu pla sobiranista", però en la seva part dispositiva només els processa per malversació, desobediència, falsedat, revelació de secrets i prevaricació, sense incloure’s el delicte d’organització criminal que, al seu entendre, també s’ha comès.

Per justificar aquesta petició, la fiscalia detalla diverses sentències del Tribunal Suprem, tot i que se centra en una que incloïa en organització criminal "qualsevol xarxa estructurada" que "agrupi una pluralitat de persones amb una jerarquització i repartiment de tasques" i que "tingui vocació en el temps". Per al ministeri públic, "aquest complex de persones amb organigrama i planificació prèvia, proveïdes normalment amb mitjans adequats a les finalitats delictives proposades, fa que resulti més difícil a l’Estat lluitar contra tals xarxes perfectament estructurades".

Crítiques a la decisió de la fiscalia

Notícies relacionades

La portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, i l’expresident Carles Puigdemont han criticat aquest dijous que la Fiscalia de Barcelona hagi demanat a la jutge que processi també per organització criminal 28 dels investigats. La consellera Budó ha dit en un tuit que "la repressió continua i s’accentua" contra servidors públics i mitjans de comunicació, però assegura que resistiran amenaces, multes i querella.

En un altre tuit, Carles Puigdemont ha lamentat: "¡Quin despropòsit! ¡Quina manera de criminalitzar la llibertat d’expressió i d’informació! ¡Tot el suport!".