DESIGNACIÓ EN SUSPENS

JxCat també rebutja designar Iceta

Els postconvergents volen consensuar amb ERC l'actitud en la votació sobre el líder del PSC

El dirigent avisa que anirà al TC si els independentistes consumen el seu veto

zentauroepp48081834 iceta190513131608

zentauroepp48081834 iceta190513131608 / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

S’acosta el dia de la votació clau al Parlament i el camí deMiquel Iceta cap a la presidència del Senat es fa cada vegada més costerut.ERC ha bloquejat, aquest dimarts, l’elecció del líder del PSC anticipant un vot en contra que demà ha de ratificar el grup parlamentari. El gest dels republicans, que trencaria el pacte no escrit entre els partits de recolzar-se mútuament les propostes de senadors, ha arrossegat JxCat a negar el seu recolzament a la designació d’Iceta en la reunió d’aquest dimecres. Des de les files postconvergents van assenyalar, però, que “més important que el sentit del vot és el relat que es faci dijous”, que volen una decisió conjunta amb els republicans i que acceptarien no vetar Iceta a canvi que JxCat obtingui grup parlamentari al Congrés.

El líder dels socialistes catalans va avisar que anirà al Constitucional si els independentistes bloquegen l’aposta de Pedro Sánchez per presidir la Cambra de què depèn l’aplicació del’article 155 de la Constitució."Haurem de veure com defensem el nostre dret a proposar qui ha de substituirJosé  Montilla al Senat. Hi ha una llei del Parlament que és la que estableix com s’han de substituir els representants de la Generalitat al Senat. Això podria ser eventualment un recurs davant del Tribunal Constitucional", va comentar Iceta a TV-3. 

Iceta ha admès que va avisarPedro Sánchez, quan aquest li va proposar que fos el segon president català de la història del Senat, que es podia donar aquest escenari d’incertesa: “Li vaig dir que al Parlament, des de fa temps, s’estan produint decisions molt discutibles que no s’ajusten a les pautes a què estàvem acostumats. Li vaig dir que podia passar això i em va respondre que era inconcebible”. 

De tota manera ha assegurat que des del PSOE no tenen cap pla b per al Senat, ja que “no conceben” que es pugui bloquejar la designació d’un senador autonòmic perquè és una cosa que “no ha passat mai”. “Quan tothom parla de diàleg i ni tan sols es compleixen les previsions legals i es bloqueja la possibilitat que un grup faci lliurement la seva elecció, perquè ni s’ho imaginen, els costa d’entendre”.

El líder del PSC ha emmarcat els contactes entre Adriana Lastra, mà dreta de Sánchez en el Congrés, i el republicà Gabriel Rufián en la normalitat de l’inici de legislatura, però ha remarcat que ni el PSC ni el PSOE estan negociant res amb els independentistes i que, de moment, només tenen el recolzament explícit dels comuns. “Jo fins dijous no penso fer predicció ni plans. Ni agafar un bitllet d’avió, ni fer una reserva d’hotel ni preparar un discurs ni res”. El dia 21 s’ha d’elegir el president del Senat i el primer secretari dels socialistes catalans ha deixat clar que si no és investit president llavors no ho serà durant aquesta legislatura.

Primer cop de porta

La decisió del nucli dur d’Esquerra, avançada per ‘Nació Digital’, de tancar el pas a Iceta s’abordarà demà en la reunió del grup parlamentari. En una legislatura en què la influència dels republicans al Congrés serà menor, malgrat gairebé duplicar la seva representació, poques oportunitats se’ls presentaran per mostrar les dents. I aquesta ha sigut la primera.

La CUP ja ha advertit que hi votarà en contra i ha demanat a la resta de partits independentistes que facin el mateix, preguntant-se “què obtindran ERC i JxCat a canvi d’una possible abstenció”. La formació anticapitalista s’havia abstingut en les designacions de Xavier García Albiol i Lorena Roldán (tot i que aquests van ser elegits en votació conjunta amb la resta de senadors autonòmics). 

Entre les files republicanes aquest dimarts s’estenia la sensació que en la reunió del grup parlamentari d’aquest dimecres optaria per frenar el pas d’Iceta al Senat. En una legislatura en què el pes específic dels republicans ha descendit en el Congrés, tot i gairebé duplicar la seva representació, poques oportunitats se li presentaran a ERC per mostrar les dents. I aquesta ha sigut la primera.

La influència de la campanya

Notícies relacionades

Amb tot, no és casual que Pere Aragonès introduís una mica de distensió a la sortida de la seva visita a Oriol Junqueras, dissabte passat. No és difícil imaginar que fos el mateix Junqueras el que aconsellés una certa baixada de to. De tota manera, fonts republicanes han assenyalat que tot està obert, perquè “Iceta no ha ajudat gens” i van reconèixer que el fet que coincideixi en plena campanya electoral també condiciona. “Som en plena campanya i tots els vots compten. No hi ha estratègia en campanya”. 

D’altra banda, Albert Rivera ha deixat clar que Cs no pensa “bloquejar” el funcionament institucional del Parlament perquè “seria un mal precedent”. Tot i que ha assegurat que no tenen decidit el vot, només hi votaran en contra al Senat. Tot i que Iceta només necessitaria majoria simple, si ERC i JxCat s’uneixen finalment a la CUP bloquejaran la jugada de Sánchez per situar un català al capdavant de la cambra que té la clau del 155.  

Plataforma de suport a la candidatura d’Iceta al Senat

La plataforma Amics de Miquel Iceta, que va sorgir com a suport electoral al candidat socialista el 2017, ha iniciat una recollida de firmes a favor que presideixi el Senat. <span style="font-size: 1.6rem;">Victòria Camps, Alfredo Pastor, Josep Maria Álvarez, Xavier Arbós, Rosa Maria Sardà, Ángeles González Sinde, Jorge Herralde i Eulàlia Vintró han sigut els primers a firmar i la iniciativa ja ha recollit un miler de recolzaments en les primeres hores.</span>