ELECCIONS EUROPEES

La Junta Electoral tomba el debat Junqueras-Puigdemont a TV-3

L'òrgan no permet participar al candidat d'ERC per ser incompatible amb el règim horari de la presó

L'expresident i aspirant de JxCat s'esborra de la cita després del veto al líder republicà

zentauroepp48144166 combo junqueras puigdemont190514122413

zentauroepp48144166 combo junqueras puigdemont190514122413

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El debat de plasmes entre Carles Puigdemont i Oriol Junqueras a TV-3 no se celebrarà aquest dimarts. La Junta Electoral Central (JEC) ha denegat l’autorització al candidat d’ERC a les eleccions europees per participar en la cita al·legant que l’hora del debat, les 22.00, és incompatible amb el règim horari de la presó de Soto del Real, on Junqueras es troba en presó preventiva. L’òrgan que regula els processos electorals revoca així la decisió de la Junta Electoral Provincial de Barcelona de permetre la intervenció del líder republicà a la televisió pública catalana. Després d’aquest veto, l’expresident i candidat de JxCat ha anunciat que tampoc intervindrà en el debat.

Els candidats de JxCat i ERC a les europees tenien en principi el vistiplau per participar per videoconferència en el debat a sis organitzat per TV-3. Però fonts penitenciàries van subratllar la dificultat de celebrar un debat des de Soto del Real l’hora d’inici del qual eren les 22.00 hores, ja que el règim de la presó madrilenya estableix que els interns –en el cas dels polítics independentistes, la majoria de dies després d’assistir al judici al Suprem– han d’estar a les seves cel·les a les 20.00 hores. A més, el centre no compta amb personal per habilitar a la nit l’única sala que disposa dels mitjans tècnics per a aquest tipus de comunicacions amb l’exterior.

Comín tampoc

Notícies relacionades

Davant d’aquest obstacle, el director de TV-3, Vicenç Sanchis, havia suggerit la possibilitat de gravar el debat durant la tarda i emetre'l a les 22.00 hores, però això hauria obligat a posar d’acord les altres cinc formacions convocades: JxCat, el PSC, elPPCiutadans i Catalunya en Comú. ERC enviarà al debat el número dos de la llista europea, Jordi Solé, i Puigdemont ha delegat, també com al principi s’havia plantejat, en el segon de la seva candidatura, Toni Comín.

L’exconseller, fugit també a Bèlgica, havia rebut dilluns l’aval de la Junta Electoral per intervenir en el debat, però el mateix òrgan ha rectificat aquest dimarts a l’entendre que la presència de Comín no garanteix el principi d’igualtat entre els intervinents, ja que les aparicions del candidat de JxCat, al fer-se per videconferència des de Brussel·les, no permet assegurar que no tingui ajuda d’assessors o terceres persones, qüestió prohibida per als candidats que siguin al plató.