Cs ignora un PP que el colpeja sense treva

Casado acusa Rivera d'enganyar els seus votants i copiar el discurs popular

El cap taronja promet abaixar impostos autonòmics i s'exhibeix com a líder d'oposició

undefined48118034 graf9282  madrid  12 05 2019   el presidente de ciudadanos  190512203213

undefined48118034 graf9282 madrid 12 05 2019 el presidente de ciudadanos 190512203213 / Rodrigo Jimenez

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

L’agenda dels partits va recobrar la normalitat, o gairebé, aquest diumenge. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va ser l’únic que va suspendre un míting a les Canàries com a conseqüència de les alteracions provocades per la mort del socialista Alfredo Pérez Rubalcaba. La seva figura va ser esmentada, lloada o recordada en tots els actes de la seva organització. Els caps del PP i Cs sí que van tornar de ple a la cursa electoral. I a la pugna que lliuren per intentar ocupar el tron de líder de l’oposició, al qual tots dos creuen tenir dret, després d’haver sortit de les eleccions generals gairebé en empat tècnic en vots. Això sí, les estratègies desplegades per Albert Rivera i Pablo Casado per fer la traveta a l’altre i ampliar l’espai són diferents: el primer ignora el segon en la mesura que pot, mentre que el cap dels populars carrega sense pietat contra el dels taronges, exhibint un discurs ben diferent del que esgrimia fa tot just tres o quatre setmanes.

Durant la seva al·locució a Águilas (Múrcia), Casado es va estranyar que l’acusin de fer batzegades a la recerca del centre.  Va assegurar que continua sent el mateix que va guanyar el congrés del PP a Soraya Sáenz de Santamaría per succeir Mariano Rajoy. Que ja llavors va avisar sobre els que pretenien imitar els populars sent una altra cosa. Ell defensa públicament la campanya que va fer per a les legislatives, malgrat haver-se estavellat contra 66 escons. Només 66 escons per a un partit que ha ocupat el poder durant anys. I defensa el seu secretari general, Teodoro García-Egea (un murcià que ahir era a la seva terra amb el seu president, en la seva salsa) i adverteix que ho serà durant molt temps, perquè el seu pla és quedar-se en els comandaments populars amb el seu principal col·laborador si aconsegueix salvar els mobles el 26-M.

Per aconseguir-ho, Casado creu necessari dedicar més energies ara a desemmascarar Rivera que a atacar el PSOE de Sánchez, com va quedar patent en el seu míting murcià. No hi va haver flanc pel qual no mossegués Cs, que, segons el PP, va enganyar l’electorat de centredreta en els últims comicis al dedicar-se a ferir els populars en comptes de fer-ho al PSOE, suposadament objectiu a batre des de la suma de PP, Cs i Vox. “No ens tornaran a enredar amb això de l’1+1+1”, va avisar, etzibant que votar Cs aquesta vegada pot ser avalar l’esquerra, perquè podrien pactar amb alguns barons o alcaldes socialistes. 

Únic "dic de contenció"

Notícies relacionades

Mentrestant Rivera i els seus companys de files es van dedicar a presentar-se com a únic "dic de contenció" davant del sanchisme. La primera lectura és que, evidentment, parlen ja de si mateixos com si realment fossin el segon partit d’Espanya. No ho són. Encara. Però obvien el rànquing oficial. La segona, que estan calcant els termes i frases utilitzats pels populars en les últimes setmanes per oposar-se al PSOE, com l’esmentat del “dic”. Anant més enllà: la proposta estrella que aquest diumenge va llançar el líder taronja a Madrid d’abaixar impostos autonòmics per contrarestar la pujada que pugui fer el Govern socialista, també l’enarbora el PP. Des de fa diversos dies, de fet. Però els conservadors tenen tants problemes interns que el focus s’ha situat sobre les seves disputes, el seu viatge forçat al centre o les opinions de barons com Alberto Núñez Feijóo, i les seves propostes han quedat diluïdes en el seu segon o tercer pla.

Aprofitant aquesta situació, Rivera va apel·lar a les classes mitjanes, "fartes que cada vegada que hi ha problemes acudeixin a les seves butxaques", per demanar-los recolzament per a Cs si volen evitar l’"estocada fiscal", garantint una baixada en el tram autonòmic dels impostos cada vegada que el PSOE impulsi una pujada. “A les famílies, si els preocupa la pujada d’impostos de Sánchez, que votin Ciutadans", va reiterar. Després d’afirmar que per fer-ho possible està disposat a arribar un acord amb el PP i Vox continuant el model andalús (era en terra madrileny i és el seu projecte per a aquesta comunitat), va insistir que només ell pot enfrontar-se a Sánchez de tu a tu. “Alguns es pregunten per què Ciutadans liderarà l’oposició. Perquè vam néixer per governar aquest país. Amb humilitat. Però per no tenir vertigen s’ha de mirar cap a dalt”, va proclamar, afegint que la seva formació “creix i creix i es convertirà en el partit de la majoria” dels espanyols.