Puigdemont afirma que no pot recolzar la candidatura d'Iceta com a senador

L'expresident deixa en l'aire el sentit del vot de l'independentisme respecte al líder del PSC

Retreu al dirigent socialista el seu paper en l'aplicació de l'article 155 que va suspendre l'autonomia de Catalunya

zentauroepp46768360 l expresident carles puigdemont durant l atenci  als mitjans190130142605

zentauroepp46768360 l expresident carles puigdemont durant l atenci als mitjans190130142605 / Natalia Segura

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El cap de llista de Junts per Catalunya (JxCat) a les europees, l’expresident Carles Puigdemont, ha assegurat aquest divendres que no està "en condicions" de donar el seu recolzament al líder del PSC, Miquel Iceta, perquè sigui designat senador pel Parlament, cosa que el portaria després a poder presidir el Senat. Fonts del grup parlamentari de JxCat deixen en l’aire la decisió final fins al ple del pròxim dijous, a l’espera d’una possible negociació.

"Iceta va votar la meva suspensió com a diputat del Parlament; per tant, és bastant estrany que qui vota la suspensió de manera absolutament il·legal i il·legítima d’un diputat em demani que el recolzi", ha destacat en declaracions des de Ljubljana (Eslovènia), acompanyat dels candidats dos i tres a les europees, els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí.

Segons Puigdemont, és una decisió que incumbeix al Parlament i que haurà de decidir-se "en funció de majories i minories" en el ple que votarà la designació com a senador d’Iceta, que està previst que se celebri dijous vinent, 16 de maig. Fonts parlamentàries de JxCat recorden que l’empatia en relació amb el PSC, després de l’aplicació del 155, està sota mínims i amb elements, a més, de crueltat durant els últims mesos. Recorden que les formes amb què es va informar de la candidatura d’Iceta no van ser les correctes i ho deixen tot en mans de la direcció del grup i d’eventuals negociacions, que Iceta s’ha negat a mantenir i que la número 2 de JxCat en les eleccions municipals de Barcelona, Elsa Artadi, s’ha negat a concretar més enllà d’afirmar que "el Parlament és sobirà i al Parlament decidirem el que hem de fer".

Enquestes

Sobre el triple empat que vaticina el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) entre ERC, el PSC i JxCat a les europees, ha instat els catalans a permetre’ls tenir prou força per "tenir una veu lliure i llibertat de moviments" al Parlament Europeu, i ha destacat que això depèn que els votin i no d’enquestes.

També ha demanat a l’Estat que respecti el resultat de les urnes i les regles de la UE si surt elegit eurodiputat: "¿Respectaran el que diu el reglament i les normes de la UE, o faran com han fet abans, incomplir i ser sancionats per l’esmentat incompliment?".

Per a Puigdemont, l’Estat, a més, ha de preguntar-se la influència que vol exercir a la UE després d’haver vist "diputats del PP presumir d’haver impedit" que realitzés una conferència al Parlament Europeu.

Notícies relacionades

Després d’haver visitat l’ajuntament de la ciutat, ha protagonitzat una conferència juntament amb l’eurodiputat Ivo Vajgl i ha agraït als ciutadans i als polítics d’Eslovènia el seu "compromís amb la democràcia i l’autodeterminació".

Segons la seva opinió, no es pot entendre el moviment per la independència a Catalunya "amb les ulleres dels nacionalismes del passat", un moviment que sempre han defensat dur a terme a través de vies no-violentes, segons ha destacat.