EL TAULER CATALÀ

Iceta demana al Parlament que no veti el seu salt al Senat

Apel·la a la cortesia parlamentària que ha marcat sempre la designació dels senadors autonòmics

«No penso mercadejar una candidatura meva amb altres coses», ha advertit

03829d8a-2360-43a8-8a48-e515aff49ae0-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En la història d’Espanya només hi ha hagut un president del Senat català: Laureano Figuerola, ministre del Partit Republicà Democràtic Federal de Francesc Pi i Margalli impulsor de la pesseta. Miquel Iceta podria ser el segon si els independentistes no bloquegen la setmana que ve el seu nomenament com a senador per designació autonòmica.

“Em sento molt honrat per laproposta que em va fer Pedro Sánchez de presidir el SenatPedro Sánchez ”, ha assenyalat el líder del PSC. “Soc socialista, catalanista, federalista, dialogant i partidari de trobar una solució política”. El primer secretari socialista ha posat en valor com de significatiu seria en aquest moment polític tenir un català com a president del Senat, assenyalant que és una mostra de la importància que Sánchez dona a la qüestió catalana.

“Vetar una persona que ha defensat sempre el diàleg, que sempre ha defensat la convivència, que ha bastit ponts, que ha parlat amb tots dins dels marges de la Constitució em sembla que és un mal començament”, ha advertit el president espanyol des de Romania. Sánchez ha reclamat als independentistes que no sabotegin el seu pla per al Senat. “Espero que les forces independentistes reflexionin, que deixin de banda la polarització, el veto, el bloqueig, que pensin en l’important que és revitalitzar el Senat, la cambra territorial, l’Estat autonòmic, una cosa que és fonamental aquesta legislatura”. 

L’exemple d’Albiol i Camacho

Des del Parlament, Iceta ha apel·lat al ‘pacte de cavallers’ que impera a la Cambra catalana en aquestes situacions. “Ningú ha qüestionat el procediment de substitució del senadors. Espero que ningú faci saltar aquest pont de confiança. Tots hem votat en un moment o un altre persones de les quals ens sentíem políticament molt allunyats”, ha comentat, recordant les designacions dels populars Xavier García Albiol i Alicia Sánchez Camacho i també de Lorena Roldán (Ciutadans).

El degà dels diputats del Parlament ha agraït el recolzament que li ha donat des del primer moment en aquest punt Jéssica Albiach, líder de Catalunya en Comú Podem. Des de Ciutadans han assenyalat que no s’oposaran que Iceta sigui designat senador. “Una altra cosa és que una vegada Iceta sigui senador, nosaltres ens oposarem que sigui el president del Senat”, remarquen des de la formació taronja. La votació s’havia de celebrar el pròxim dia 15, però JxCat ha demanat que sigui el 16 a les 9.15 per no coincidir amb el dia de la declaració al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de Quim Torra com a imputat per la polèmica dels llaços grocs.

Notícies relacionades

Abans d’assenyalar que li agradaria poder encapçalar una reforma del Senat (“és una peça important i si aconseguim una reformar com alguns pretenem ho seria encara més”), Iceta ha deixat caure que “seria un error deixar passar oportunitat de fer a un català president del Senat”. “El que seria un greu error, Miquel, és supeditar el Parlament al repartiment de cadires del PSOE; que tornéssiu a ser còmplices de la repressió quan hi ha una oportunitat d’acabar amb el judici farsa, o que el Senat servís per a un nou 155. Tot això sí que seria un greu error”, li ha retret Sergi Sabrià, president del grup republicà.

Fonts d’ERC i JxCat admeten en privat que els han molestat les formes d’aquesta maniobra socialista. Tot i que, com informa Fidel Masreal, es neguen a concretar quines contrapartides volen a canvi d’aparcar el seu veto. “Depèn d’ells i en quines condicions, nosaltres ja fa temps que hem abandonat això de pagar per endavant i votar gratis les coses”, ha sentenciat Elsa Artadi durant el debat amb Ada Colau a la cadena Ser. Tot i que el primer secretari del PSC intentarà reunir la resta de recolzaments necessaris, Iceta ha advertit als independentistes que no esperin contrapartides a canvi de no bloquejar el seu salt al Senat. “No penso mercadejar una candidatura meva amb altres coses”, ha advertit