El no a la independència torna a superar el sí per primera vegada des de l'1-O

Els detractors de la secessió pugen 3,1 punts en dos mesos i els partidaris cauen 1,2 punts

ceo-mayo-2019

ceo-mayo-2019

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico

Des dels convulsos fets de la tardor del 2017, el 'sí' a la independència s’havia mantingut al capdavant amb un lleuger avantatge sobre el 'no'. Però la victòria del PSOE en les eleccions generals ha girat la truita en l’enquesta que el Govern va elaborar en els dies posteriors a aquests comicis. Els catalans que no desitgen trencar amb Espanya han crescut quatre punts i mig en els últims dos mesos i se situen en el 48,8%, lleugerament per sobre dels partidaris de la secessió, que ara són el 47,2%, un punt menys que al març.

L’últim sondeig del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat es va efectuar a partir de 1.000 entrevistes del 30 d’abril al 6 de maig, és a dir, immediatament després de les eleccions generals, que ERC va guanyar a Catalunya. És la primera vegada des del juny del 2017 –pocs mesos abans de l’1-O, la DUI i el 155– que els contraris a la independència de Catalunya superen els favorables.

Campanya disputada

Oriol Junqueras es va imposar en les legislatives i, segons el CEO, podria repetir victòria el dia 26 en les europees, tot i que aquesta vegada per la mínima. ERC, el PSC i JxCat inicien la campanya electoral en situació d’empat tècnic, amb un lleuger avantatge dels republicans. El candidat d’Esquerra, en presó preventiva a Soto del Real, aconseguiria el 22,5% dels vots, només tres dècimes per sobre dels socialistes catalans (22,2%). La candidatura de l’expresident Carles Puigdemont se situa en tercera lloc amb el 21,2%. A més distància es quedarien Podem (13,3%) i Cs (11%). El PP només aconseguiria el 4,2%, només un punt més que Vox (3,2%).

Notícies relacionades

En aquest sondeig postelectoral i preelectoral, el CEO també consigna que la majoria dels catalans prefereixen un Govern d’esquerres a Espanya que una aliança entre Pedro Sánchez i Albert Rivera. El 60,2% dels entrevistats volen un Executiu de coalició entre el PSOE i Podem –l’aposta del líder dels morats, Pablo Iglesias–, mentre que un 17,6% es decanten perquè els socialistes governin en solitari –fórmula que defensa Sánchez–. Un 13,8% desitgen un Govern PSOE-Cs.

Una dada sorprenent de l’enquesta és que el 88,4% dels votants de Ciutadans entrevistats preferirien que el futur Govern fos de coalició entre la formació taronja i el PSOE, cosa que indica que la majoria dels catalans que van votar Cs discrepen del veto imposat per la direcció del partit a qualsevol acord amb els socialistes.

  • Segueix tota l’actualitat política en el canal de Telegram d’EL PERIÓDICO