Torra defensa la seva política social davant dels retrets de comuns i el PSC, i demana a Sánchez negociar

El president acomiada Arrimadas retraient-li que no ha aportat "res" al Parlament i convidant-la a Palau

Torra defensa la seva política social davant les crítiques de comuns i socialistes i demana a Sánchez que reprengui la negociació

arrimadas-viedo / periodico

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Amb permís de l’últim enfrontament verbal entre el president Quim Torra i la líder de l’oposició, Inés Arrimadas, la sessió de control al Govern d’aquest dimecres va servir per debatre sobre la gestió del Govern en polítiques tan sensibles com l’educació o la renda de ciutadania. 

A les portes d’una nova mobilització de la comunitat educativa –que la conselleria d’Ensenyament dona per inevitable– o davant dels problemes de gestió de la renda garantida de ciutadania, el president Quim Torra va admetre insuficiències, però va contestar les crítiques de socialistes i comuns que l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i la falta de recolzament d’aquests grups al projecte de pressupostos ha impedit millorar aquestes polítiques.

El socialista Miquel Iceta va descriure els problemes de gestió de la renda de ciutadania i l’externalització de part de l’activitat –a l’empresa Deloitte–, i per això va definir com a "fracàs" el paper del Govern en aquesta prestació social per falta de reglament i perquè no s’iguala la cobertura que oferia l’anterior prestació, la renda mínima d’inserció. Torra va sostenir que la renda "està anant bé" i va argumentar que en relació amb el juliol de l’any passat s’ha passat de 18.000 sol·licituds pendents de valoració a 4.400. 

Torra i les demandes de mínims

Jéssica Albiach, en nom de Catalunya en Comú-Podem, va recordar al Govern les imminents protestes de la comunitat educativa, dels estudiants universitaris o del Servei d’Emergències Mèdiques, i va parlar d’una  "primavera calenta" davant de la "inacció" de la Generalitat. Torra va afirmar que el Govern  ha anat resolent diferents reivindicacions i revertint les retallades del període 2010 i 2011 –durant el Govern d’Artur Mas– i va admetre que el que reclama la comunitat educativa "són condicions de mínims i en aquesta situació pressupostària no som capaços d’atendre-les; és tristíssim haver-ho de reconèixer". 

Arrimadas i el silenci

Notícies relacionades

En l’última sessió de control d’Arrimadas abans d’incorporar-se al Congrés dels Diputats, la diputada de Ciutadans va carregar de nou contra Torra per tenir "una bena groga" que li impedeix atendre els problemes reals de Catalunya i va pronosticar que potser acabi de "company de pis" de l’expresident Puigdemont. Torra va replicar fent uns segons de silenci i afirmant que aquest silenci és el que ha aportat Arrimadas al Parlament, "el no-res". "¿Sent aquest silenci? És el que queda del seu pas pel Parlament. El no-res".

Pedro Sánchez i els escacs

D’altra banda, Torra va apel·lar directament al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez a reprendre la negociació: "Els espanyols han votat que el PSOE ha de tornar on ho va deixar, la taula de diàleg; si fan això segur que sortirem endavant”. En aquest sentit va fer un símil apostant per l’"obertura catalana" dels escacs, en lloc de l’immobilisme.