JUDICI AL PROCÉS

El Suprem rebutja tornar la fiança a Vila per assistir al judici

El tribunal declara que "no s'ha modificat la situació de risc de sostracció a la justícia"

Marchena aclareix als testimonis que han de contestar a Vox pel mateix "imperatiu legal que a la resta de les parts»

santi-vila

santi-vila

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Suprem ha rebutjat la pretensió de l’exconseller d’Empresa Santi Vila que li fos tornada la fiança de 50.000 euros que va haver de posar al seu dia per eludir la presó. En una interlocutòria, la Sala afirma que "no s’ha modificat la situació de risc de sostracció de la justícia" que va motivar la seva imposició, per molt que ell assisteixi diàriament al judici oral, pràctica que ell entén com "una càrrega processal". 

Vila havia sol·licitat que se li tornés la garantia aportada amb l’argument que les despeses derivades de la seva assistència al judici li provocaven "una situació econòmica d’extrema necessitat". Per al tribunal la situació econòmica al·legada no justifica la devolució, "ja que el factor decisiu per determinar" la quantia "és el major o menor interès per posar-se fora de l’abast de l’autoritat judicial i no els efectes que la fiança prestada pugui causar en el seu patrimoni".

El Suprem es permet, a més, recordar a l’acusat que els 50.000 euros que li van ser imposats el novembre del 2017 se situen "en un tram inferior al que han deixat altres acusats en la seva mateixa situació personal".

Català i Vox

Mentre es coneixia la resolució judicial, el tribunal continuava escoltant testimonis de votants de l’1-O proposats per la defensa de Jordi Sànchez i Jordi Turull, en el sentit que no hi va haver cap problema als centres als quals no va anar la policia i es va aconseguir mantenir un ambient festiu durant tot el cap de setmana fins a celebrar el referèndum il·legal. Cap sabia qui organitzava i qui va portar les urnes. "La seva aparició va ser una sorpresa", va respondre amb contundència l’última testimoni prevista en la sessió matutina del judici.

El president del tribunal, Manuel Marchena, va limitar les seves intervencions a explicar a un testimoni que "per més respecte" que la Sala "tingui al català" en un judici totes les actuacions estan reglades, fins i tot el lloc on s’asseu un testimoni, per la qual cosa només pot contestar en castellà. Una mica després va haver de precisar a un altre que "té obligació de contestar" a l’acusació popular que exerceix Vox, en contrast amb el "fa bé" que espontàniament havia dit la vigília en un altre cas similar. Aquest dimarts el testimoni havia manifestat la seva repulsa a respondre "a l’extrema dreta feixista".

Notícies relacionades

Quan la següent testimoni, regidora de la Sénia, va intentar la mateixa protesta, el president del tribunal li va explicar que tota la seva actuació en el judici ha sigut "per imperatiu legal", tant contestar a la defensa que l’havia proposat com a testimoni, com a l’acusació popular, tot i que ella volgués destacar-ho al respondre a aquesta última. I a un altre que s’havia preparat una resposta més exhaustiva, Marchena li va parar els peus: "Vostè contestarà a l’acusació amb el mateix fonament i en la seva condició de testimoni no pot fer cap discurs sobre el sistema judicial o a que un partit exerceixi l’acusació".

Més endavant va haver d’interrompre el fiscal Jaime Moreno quan preguntava si l’1-O havia votat "la independència de Catalunya", probablement en sentit general, més que quin va ser el seu vot. En qualsevol cas, Marchena el va frenar. "Senyor fiscal, no pot preguntar al testimoni què va votar", li va retreure.