POLS AL PARLAMENT

Miquel Iceta serà el nou president del Senat

El líder del PSC vol seguir com a diputat i cap del grup socialista a la Cambra catalana

ERC amenaça de bloquejar el nomenament, que es votarà el 15 de maig

49e4ac3f-17c2-43ee-9b58-422e863933da-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Roger Pascual

Miquel Iceta és la sorprenent aposta de Pedro Sánchez per presidir el Senat. El primer secretari del PSC ha acceptat l’oferta d’ocupar l’escó de l’expresident José Montilla, que aquest dimecres ha renunciat a l’acta. El líder del PSOE ha elegit un dels seus fidels defensors per dirigir la Cambra alta, que controlarà amb majoria absoluta després de les eleccions generals. Però al no ser senador, haurà de ser designat pel Parlament, un tràmit que està en suspens després d’anunciar ERC la intenció de votar-hi en contra. Els socialistes pretenien formalitzar-ho aquest mateix dijous, però la Junta de Portaveus del Parlament va fixar la votació per al 15 de maig. La constitució del Senat tindrà lloc el dia 21.

Segons fonts del PSOE, Sánchez li va transmetre la proposta a Iceta dimarts, dia en què es va reunir amb Albert Rivera i Pablo Iglesias per explorar el nou curs polític. La idea del líder del PSC, no exempta de complexitat pel calendari dels plens a Madrid i Barcelona, és compatibilitzar la presidència del Senat amb les regnes del partit, l’acta de diputat al Parlament i la direcció del grup parlamentari a la Cambra catalana. “És una plataforma política”, assenyalen en la direcció dels socialistes catalans, que celebren el nou nomenament. El que no està clar és si repetirà també com a candidat a les pròximes eleccions catalanes, tot i que algunes fonts donen per fet que no.

No obstant, des del PSC eviten obrir ara aquest meló, assenyalant que ara les úniques eleccions que tenen al cap són les municipals i europees. Fonts del partit tampoc van voler valorar quins membres del PSC podrien formar part del nou Govern de Sánchez, en el qual Meritxell Batet té molts números de repetir, però en el qual ja no hi haurà Josep Borrell, cap de llista a les europees. Núria Marín, número dos del PSC, és una de les figures més valorades pel líder del PSOE, i s’haurà de veure quines responsabilitats té en un futur, si aconsegueix revalidar l’alcaldia de l’Hospitalet de Llobregat.

Crítiques de Casado

Excepte en comptades ocasions, el Senat, on ara els socialistes tindran majoria absoluta, exerceix només el rol de Cambra de segona lectura, sempre darrere del Congrés. En la legislatura passada, no obstant, va cobrar un inusitat protagonisme amb aplicació, per primera vegada en la història, de l’article 155 de la Constitució per suspendre l’autogovern de Catalunya després de l’1-O i la DUI. Montilla (l’únic senador del PSC) es va absentar de la votació, trencant la disciplina de vot del PSOE, que ara considera que no es donen les condicions per tornar a aplicar el 155.

La notícia del futur nomenament, que es faria efectiu el pròxim 21 de maig, dia en què es constituirà el Senat, va ser ràpidament criticada per Pablo Casado, que va recordar unes polèmiques paraules d’Iceta durant la recent campanya, en les quals obria la porta a un referèndum d’autodeterminació si "el 65%" de la població catalana era partidària de separar-se d’Espanya. "Si el president del Senat, que ha d’aplicar el 155, és el que ha dit que hi haurà consulta d’independència en 10 anys, em quedo molt preocupat", va declarar el líder del PP en un acte a Toledo, informa Pilar Santos.

Tramitació en suspens

Notícies relacionades

ERC també va expressar el seu malestar i va avançar que pensa votar en contra del nomenament al Parlament. "Així no es fan les coses. No és manera de prendre decisions, ho hem sabut a través de la premsa. No podem supeditar les institucions catalanes a les decisions de seients que prengui el PSOE", va clamar el portaveu parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià. El president de la Cambra catalana, Roger Torrent, va convocar la Junta de Portaveus per abordar la situació i la majoria de grups van acordar frenar les presses del PSC i fixar la votació per dimecres que ve. Una setmana té Iceta per aconseguir els recolzaments necessaris.

Fins ara, totes les designacions de senadors han sigut aprovades pel Parlament gràcies a una espècie de 'pacte de cavallers’ entre els grups que havien de proposar els vuit noms. Actualment, CiutadansJunts per Catalunya i ERC tenen dos senadors cada un, i el PSC i els comuns, un cada un. Els cinc grups van recolzar al seu dia els vuit nomenaments, per la qual cosa, si ERC confirma la setmana que ve el seu vot contra Iceta, trencaria aquest acord no escrit. Els republicans argumenten que, abans de sotmetre a votació el nomenament, el PSC s’hauria d’haver assegurat els recolzaments dels diferents grups.