CITA A LA MONCLOA

Sánchez i Casado deixen la bronca i normalitzen la seva relació

El president i el líder de l'oposició es comprometen a mantenir un diàleg permanent

El president del PP aparca el seu to aspre i al·lega que mai ha atacat el líder del PSOE en termes personals

sanchez-casado

sanchez-casado

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Pedro Sánchez i Pablo Casado sembla que han deixat enrere l’etapa dels exabruptes i han inaugurat una nova relació institucional per consensuar pactes d’Estat en temes clau. Després de nou mesos sense reunir-se, després que el líder dels conservadors aboqués sonats desqualificatius sobre el cap socialista ("felló", "traïdor", "ocupa", "preferir les mans tacades de sang") els dos dirigents han decidit aquest dilluns en la seva trobada a la Moncloa posar el comptaquilòmetres a zero, reiniciar, per encarar el nou cicle polític que s’obrirà després de les eleccions del 26 de maig. 

Les dues parts admeten que la reunió ha sigut positiva i ha transcorregut en un bon clima. Asseguren que la trobada posa fi a una època dominada per la crispació, en la qual pràcticament no hi havia comunicació entre els dos dirigents. En el Govern hi ha satisfacció per recuperar la normalitat que, admeten, s’havia perdut  en els últims mesos. Segons el seu parer, la conversa ha sigut "cordial, afable i fluida" i obre un nou marc de diàleg amb el líder de l’oposició.

Tot i que no s’han fixat cursos concrets, indiquen, Sánchez i Casado s’han compromès a mantenir un contacte constant per abordar els grans temes: Catalunya (que ha centrat bona part de la reunió), pensions, violència de gènere i economia.  "Es tractava de donar una imatge d’unió de país en els temes clau i reforçar la institucionalitat", assenyalen fonts de la Moncloa, que afegeixen que Sánchez ha sortit "relaxat" i "molt satisfet" de la conversa.

Notícies relacionades

També Casado ha remarcat la seva satisfacció perquè la relació es normalitzi després de mesos dominats per una crispació en públic i una absència de comunicació institucional. El líder conservador al·lega que mai ha carregat "personalment" contra Sánchez i que les seves expressions van ser en l’arena política a un "adversari", però no a un "enemic". "No hi ha retret en el terreny personal", ha argumentat, "no he traspassat la línia de la desqualificació personal".

El president del PP ha recordat que, després de la seva trobada a la Moncloa el mes d’agost passat, Sánchez no es va tornar a posar en contacte amb ell, malgrat ser el cap de l’oposició. "Aquest cordó sanitari contra el PP s’ha trencat", ha aplaudit.