Casado demana a Sánchez que eviti ser investit gràcies als independentistes

El president del PP promet no atacar Ciutadans si dona suport als socialistes

El líder popular augura una "oposició frontal" en cas que el PSOE es recolzi en ERC i Junts per Catalunya

zentauroepp48036533 madrid 06 05 2019   rueda de prensa de pablo casado  partido190506164440

zentauroepp48036533 madrid 06 05 2019 rueda de prensa de pablo casado partido190506164440 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pablo Casado ha demanat aquesta tarda a Pedro Sánchez que "no depengui dels independentistes" per tirar endavant la seva investidura. El cap de l’Executiu en funcions ha convocat el líder de l’oposició a la Moncloa per analitzar els resultats del 28-A. Durant la conversa, d’una hora i mitja de durada, no s’ha abordat la fórmula de Govern que intentarà Sánchez ni tampoc com es configurarà la Mesa del Congrés, ha comentat Casado a la premsa. Ha sigut una presa de contacte encarrilada a normalitzar la seva tensa relació i marcar el rumb de la nova legislatura. El líder dels conservadors li ha advertit que, si finalment es recolza en ERC o Junts per Catalunya per revalidar el seu càrrec, trobarà una "oposició frontal".

En una conferència davant dels mitjans de comunicació a la sala noble de la Moncloa, Casado ha deixat entreveure que si, en canvi, Sánchez (123 parlamentaris) aconsegueix el suport de Ciutadans (57 escons), tal com ja va fer, ha recordat, el 2015, el PP no hi posarà "objeccions". "Prometem no dir-los ‘veletas’", han fet broma després fonts de la direcció del partit conservador. Casado sent l’alè d’Albert Rivera, que només té nou diputats menys, i prefereix veure’l en l’Executiu, prenent decisions i cremant-se amb la tasca governamental que com a competidor a la banqueta de l’oposició.

"Li he demanat que no depengui dels independentistes, que Espanya no depengui d’aquells que no creuen en la seva unitat", ha remarcat davant de la premsa. El dirigent popular ha descartat que el seu partit es pugui abstenir per facilitar el Govern de Sánchez perquè "hi ha altres sumes que garanteixen la investidura". En aquest context ha assenyalat Podem i "altres partits regionalistes", amb referència a Coalició Canària (CC) i el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), per no necessitar "el recolzament de ni d’ERC ni del PDECat".

El secretari general del PSOE no ha donat cap pista de quines aliances parlamentàries vol conjuminar més enllà de clamar a la campanya per un Executiu en solitari i sense lligams. En aquests moments la suma entre el PSOE, Unides Podem, el PNB, CC, Compromís i PRC arriba als 175 diputats, insuficients per aconseguir la investidura a la primera, però no per a la segona, quan només es necessiten més sís que nos. 

Notícies relacionades

Una altra opció, més arriscada, és la de sumar només al PSOE, Unides Podem i Compromís i arribar fins als 166 escons. Si els independentistes catalans, els nacionalistes bascos i Bildu s’abstinguessin, Sánchez podria ser investit en segona volta. Aquí, les possibles aliances parlamentàries

En la roda de premsa, Casado ha considerat que el nacionalisme tant al País Basc com a Navarra en aquest moment està "contra la igualtat dels espanyols", tot i que ha puntualitzat que són els independentistes catalans els que s’han situat fora de la llei.