L'ANC aposta per proclamar la independència amb el 50% de vots després de les eleccions catalanes

L'entitat actualitza a Tarragona el seu full de ruta

Paluzie fa autocrítica sobre el recorregut després de l'1-O

zentauroepp46826526 anc plaa sant jaume190204102223

zentauroepp46826526 anc plaa sant jaume190204102223

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Assemblea Nacional Catalan (ANC) ha ratificat en assemblea el seu nou full de ruta, que planteja, tal com va avançar EL PERIÓDICO el passat 22 de març, arribar a la independència per la via unilateral si el sobiranisme supera el 50% dels vots en unes eleccions al Parlament.

La ponència ha sigut aprovada en l’assemblea celebrada per l’ANC a Tarragona, sense esmenes. La presidenta de l’entitat, Elisenda Paluzie, ha remarcat que amb aquesta proposta queda reafirmat l’objectiu fundacional “sense por i sense cedir als que ens voldrien de genolls i voldrien que renunciéssim o dissimuléssim el nostre objectiu”. En aquest sentit ha remarcat que si existeix una majoria independentista no hi podrà haver “excuses” ni “dubtes”.

Les eleccions

L’ANC, que ha anat actualitzant diferents fulls de ruta, sense que en diverses ocasions s’hagi aconseguit l’objectiu, aposta ara per la possibilitat que després de les eleccions municipals i europees del 26 de maig vinent i l’acabament del judici de l’1-O es convoquin eleccions catalanes davant de la falta “d’estratègia comuna per aconseguir la independència”. L’associació considera que per arribar a la via unilateral és necessari “alinear” el Govern, el Parlament i la resta d’institucions així com la ciutadania mobilitzada.

La proposta concreta consisteix a declarar la independència i publicar-la al Butlletí Oficial del Parlament i el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i fer una proclamació solemne, després de la qual caldria baixar la bandera espanyola del Palau de la Generalitat i el Parlament, demanar el reconeixement internacional de la independència i constituir Catalunya en Estat. A partir d’allà, sempre segons aquest nou full de ruta, el Govern hauria de publicar els decrets de desenvolupament de la llei de transitorietat jurídica, deixar en llibertat els presos i organitzar el retorn dels desplaçats a l’estranger.

Paluzie ha insistit que el referèndum d’autodeterminació ja es va celebrar i el vam guanyar”.  “Si se supera el 50% de vots no hi ha excuses i no hi ha dubtes: ¡fem la independència!”.

Fruit del dol

Paluzie ha admès que el full de ruta aprovat per l’assemblea general de l’entitat a Tarragona aquest diumenge és el resultat del “dol de l’octubre del 2017, d’aquella victòria en el referèndum d’autodeterminació no materialitzada en una república objectiva”.

“Una independència negociada és millor, però un referèndum acordat depèn de l’altre”, ha remarcat Paluzie en un discurs després de la votació. La presidenta de l’ANC ha explicat que el nou full de ruta és el resultat d’una tasca d’autocrítica, que ha resultat en una estratègia que incideix de forma especial en l’economia i el món laboral: “Estem ajudant a enfortir els sindicats nacionals, independentistes, per estar preparats quan tornem a fer un 3 d’octubre”.

Notícies relacionades

Ha destacat les denominades campanyes de consum estratègic que està realitzant l’ANC, per “no dependre més d’aquells que ens van amenaçar a l’octubre, que van fer una campanya de por econòmic indigna”, i les candidatures impulsades per l’entitat a les Cambres de Comerç.

“Hem tornat a aprovar un full de ruta per a la independència, i n’aprovarem tants com siguin necessaris fins a aconseguir-la”, ha assenyalat, i després ha dit, literalment, que ja no hi ha excuses perquè aquest objectiu es compleixi.