A LA CIUTADELLA

La Generalitat demana gairebé quatre anys de presó pels disturbis del dia de la investidura fallida de Puigdemont

La Fiscalia, amb un escrit d'acusació gairebé idèntic al de la Generalitat, demana tres anys per al noi de Solsona

Els CDR i Alerta Solidària denuncien que l'acusació de la Generalitat evidencia el pas d'un "Govern efectiu a un Govern repressiu"

zentauroepp41849496 parlament180130172728

zentauroepp41849496 parlament180130172728 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
ACN

La Generalitat ha demanat tres anys i deu mesos de presó contra un noi pels disturbis que van tenir lloc al parc de la Ciutadella de Barcelona després de la investidura fallida de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. El que sorprèn és que la Fiscalia demana penes menors pels mateixos delictes. El Ministeri Fiscal reclama tres anys de presó per desordres públics i atemptat contra l’autoritat. Els CDR han sortit en defensa de l’acusat, criticant aquestes peticions de condemna, sobretot per part de la Generalitat. Els CDR denuncien que "no només no s’ha restituït el Govern, sinó que, a més, pretenen empresonar aquells que es van mobilitzar seguint les seves consignes".

Escrits d’acusació

Segons els escrits d’acusació, que són gairebé idèntics, al voltant de les 13 h del 30 de gener milers de persones es van concentrar al voltant de la Ciutadella, en protesta pel fet que, poc abans, el president del Parlament, Roger Torrent, hagués anul·lat el ple en el qual s’havia d’investir Carles Puigdemont, després que el Tribunal Constitucional vetés la votació. En el moment de màxima afluència hi havia unes 5.000 persones al passeig Lluís Companys i unes 2.700 a l’avinguda Marquès d’Argentera. Cap a les 16 h, va aparèixer un "grup que va agitar la massa de concentrats i va provocar moments de tensió" amb els Mossos. Entre els concentrats hi va haver persones que van forçar les cadenes que tancaven almenys tres dels accessos al parc, cosa que va permetre a centenars de persones superar els Mossos antiavalots que vigilaven els accessos. Els manifestants van moure les tanques de seguretat, van saltar els murs perimetrals –d’uns tres metres d’alçària– i es van tancar amb els antidisturbis, cosa que va obligar els últims a reforçar els accessos al parc amb més agents i més vehicles policials. A un quart de cinc ja havien accedit al parc entre 1.000 i 1.500 persones, que es dirigien al Parlament, però no hi van poder accedir perquè hi havia un altre perímetre de seguretat, més tanques de seguretat i més agents. "L’hostilitat dels que havien aconseguit entrar al parc va incrementar i es van produir empentes i llançaments d’objectes contra la policia, i això va provocar que els agents de la Brimo s’haguessin de protegir de les accions dels concentrats per reestablir l’ordre públic, protagonitzant algunes càrregues i utilitzant les defenses", continuen els escrits.

La detenció

Notícies relacionades

Un noi, veí de Solsona, era a prop del parc amb un casc de moto integral posat i un buf que li tapava la cara, acompanyat d’un grup de persones. Segons les acusacions, el noi va col·locar una corda en una reixa del parc perquè la gent s’hi pogués enfilar i pogués accedir a la Ciutadella. Unes quantes persones van aconseguir entrar. Al voltant de les 17.35, el noi va colpejar amb un martell una cadena de la reixa i en aquell moment va ser descobert per dos mossos de paisà. El van identificar i li van ordenar que deixés de colpejar la reixa. Davant la negativa, el noi va ser allunyat de la porta per part dels policies. Va donar el martell a un altre home i es va resistir a ser detingut, propiciant puntades de peu i empentes a un dels agents. Va intentar escapar-se corrent però va ser atrapat pels policies. Malgrat els cops de martell, les cadenes no van patir cap mal apreciable.

"Govern repressiu"

En un comunicat, els CDR Alerta Solidària consideren que la Generalitat actua contra el jove per "acabar d’imposar el silenci que tant els incomoda". "És el món al revés capitanejat pels que no han sabut dirigir en cap moment la ciutadania amb la sinceritat i la transparència que el moment reclama", continua el comunicat, que afegeix que "és l’evidència del pas del Govern efectiu al Govern repressiu", criticant especialment el president de la Generalitat, Quim Torra, i al conseller d’Interior, Miquel Buch.