'UN PROCÉS DINS EL PROCÉS'

La Junta Electoral expedienta TV-3 per un documental sobre els presos

S'obre el procediment per sancionar l'ens públic amb fins a 3.000 euros després d'una denúncia de Cs

Seu principal de TV3

Seu principal de TV3

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

La Junta Electoral Central (JEC) ha obert un expedient sancionador a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per l’emissió del documental ‘Un procés dins el procés’ a TV-3 el 9 d’abril passat dins de l’espai ‘Sense ficció’. Malgrat que la Junta Electoral Provincial de Barcelona havia desestimat, en primera instància, el recurs de Ciutadans contra el reportatge, ara la JEC rectifica aquesta decisió i inicia un procés que pot acabar amb una multa a l’ens públic d’entre 300 i 3.000 euros.

L’acord de la JEC, que té data de 25 d’abril, conclou que el documental que mostra el procés psicològic de les famílies dels presos que estan sent jutjats per impulsar l’1-O i la declaració d’independència “ofereix una imatge de victimització d’un sector de la societat catalana que resulta obertament favorable” a les posicions polítiques dels partits sobiranistes.

Notícies relacionades

Després d’exposar diversos exemples, la JEC conclou que “el documental en el seu conjunt transmet un missatge legitimador de la causa separatista”, els defensors de la qual apareixen com a “víctimes d’una opressió abusiva i infundada”. Afegeix que, malgrat que la Constitució consagra la llibertat d’expressió, quan comença un procés electoral “els mitjans de titularitat pública han de tenir molt presents els principis d’igualtat, proporcionalitat, pluralisme i neutralitat política”, i que TV-3 l’hauria pogut programar després de les eleccions generals del 28-A.

Per tot això, la Junta Electoral Central insta la CCMA que “d’ara endavant, extremi la cura per evitar la programació de continguts” que puguin vulnerar aquests principis. I per la “vulneració” de l’obligada “neutralitat informativa”, obre un expedient sancionador. L’acord és ferm en la via administrativa, però encara es pot interposar un recurs contenciós administratiu al Tribunal Suprem.