CORRUPCIÓ

Camps, processat per la construcció del circuit de F-1 a València

S'acusa l'expresident, que està investigat en dues causes més, de mal ús de fons públics i beneficiar empreses que van fer donacions

Hi ha quinze processats més, entre ells el vicepresident Rambla i el germà de Jaime Mayor Oreja com a representant de FCC

zentauroepp6299746 camps190503120335

zentauroepp6299746 camps190503120335 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

La jutge del Jutjat d’Instrucció número 17 de València ha decidit processar l’expresident de la Generalitat Francisco Camps en la causa per la construcció del circuit urbà de la Fórmula 1 a València i l’acusen d’haver fet un ús indegut de fons públics i d’haver beneficiat determinades empreses que haurien entregat diners per ser escollides.

En una dura interlocutòria, la titular afirma que Camps "va impulsar" i "va permetre" la construcció del circuit urbà de València "amb l’única intenció de projectar la seva imatge" com a màxim representant de la Comunitat, i que ho va fer "al marge de les funcions pròpies" de les seves competències.

A més del mal ús de fons públics i d’haver elegit a dit les companyies adjudicatàries de la construcció, assegura que es van alterar dades i dates en documents d’expedients administratius per recolzar "les adjudicacions irregulars" d’aquestes empreses que haurien fet determinades donacions.

La jutge afirma que la instrucció revela indicis "suficients, sòlids, raonables i consistents" contra Camps per prevaricació, malversació i falsedat documental; suborn i/o tràfic d’influències.

Dues causes més

Aquesta era una de les tres causes en què l’exdirigent popular estava investigat. Les altres estudien possibles irregularitats en la visita del Papa a València i en l’adjudicació d’alguns contractes a empreses de la trama Gürtel des del govern autonòmic.

El pròxim 5 de juny Camps haurà de declarar en la instrucció que investiga contractacions per preparar la Trobada de les Famílies que va presidir Benet XVI el 2006, una peça en la qual també hi ha com a investigat l’exconseller i expresident de les Corts, Juan Cotino.

Més investigats

En aquesta causa sobre la construcció del circuit de la F-1 també es processa el que va ser el seu vicepresident Vicente Rambla; a l’exconseller d’Infraestructures Mario Flores; a càrrec de l’Ens Gestor de la Xarxa de Transport i Ports de la Generalitat (GTP) i a diversos empresaris, entre els quals hi ha el representant de FCC Construcción SA José Mayor Oreja, germà de l’exministre Jaime Mayor Oreja.

Notícies relacionades

En total, són setze els processats, mentre que la instructora ha acordat l’arxivament del cas per a disset persones més, entre les quals, el que va ser secretari autonòmic d’Esports i exsecretari general del PP, David Serra, i l’assessora de l’expresident Belén Reyero.

La jutge dona trasllat al Ministeri Fiscal i Advocacia de la Generalitat perquè en deu dies formulin l’escrit d’acusació, demanin l’obertura del judici oral, l’arxivament de la causa o sol·licitin la pràctica de diligències complementàries. La resolució no és ferma, per la qual cosa hi ha la interposició de recurs.