NOU TUIT INSULTANT

Torra manté la Creu de Sant Jordi a De Gispert malgrat els seus nous insults

El president dona per conclosa la polèmica dels tuits insultants malgrat que Cs, el PSC i el PP li han demanat que retiri la distinció

L'expresidenta del Parlament suprimeix un tuit en què al·ludeix a Arrimadas, Girauta, Millo i Montserrat i compara la seva situació amb 'les exportacions porcines'

020519 degispert 16-9 ep / periodico

5
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

La reincidència de Núria de Gispert en l’insult als seus rivals polítics no tindrà càstig. Quim Torra va rebutjar aquest dijous fer marxa enrere en la decisió de concedir-li la Creu de Sant Jordi, una de les màximes distincions que atorga la Generalitat, malgrat que l’expresidenta del Parlament va recaure en el seu costum de referir-se amb ofenses a dirigents de partits no independentistes. En aquesta ocasió, va reproduir en el seu compte de Twitter un missatge en el qual es comparava amb porcs Inés Arrimadas, Enric Millo, Dolors Montserrat i Juan Carlos Girauta.

La veterana exdirigent d’Unió Democràtica té un llarg historial de tuits conflictius. No és la primera vegada, per exemple, que l’emprèn amb Arrimadas: en diverses ocasions la va animar a “tornar a Cadis”. En els últims dies havia insistit en les seves crítiques contra la dirigent de Ciutadans. "Et queden quatre dies; el teu èxit ha sigut efímer; com pots criticar que no et saludin quan tu no has parat d’escopir bilis contra dos milions de catalans. Fes ràpid les maletes, que no se t’escapi el tren”, va dir, per exemple, el dia de les eleccions, després que una vocal de la taula on votava es negués a donar la mà a Arrimadas.

Els seus missatges de traç gruixut li van costar fins i tot una reprovació del Parlament, aprovada amb els vots de Cs, el PSC, els comuns i el PP. Però això no va ser obstacle perquè dimarts passat la Generalitat decidís concedir-li la Creu de Sant Jordi. A la llista de premiats també hi havia el futbolista del Barça Leo Messi.

Aquest dijous De Gispert va depassar de nou la línia que separa la crítica política de l’insult quan va divulgar un tuit que celebra la marxa a altres comunitats de polítics catalans del PP i de Ciutadans. El missatge estava acompanyat d’un text en el qual es relacionava aquest fet amb el que “Catalunya augmenta les seves exportacions” en el sector porcí. L’expresidenta del Parlament va afegir un comentari de collita pròpia: “Per tots vosaltres, per aquells que desitgen que torni la dignitat a les nostres institucions”.

Rebuig en diversos partits

El tuit de De Gispert, que durant la seva carrera en la política de primera línia –avui milita en el petit partit Demòcrates– mai es va distingir per la verborrea que ara exhibeix, va generar un gran rebuig en diversos partits. Ciutadans va demanar a Torra que comparegui per donar explicacions sobre la concessió de la Creu de Sant Jordi a l’expresidenta del Parlament, i el va instar a retirar aquest reconeixement. El PSC va registrar una moció a la Cambra en la qual també demana al Govern que no li atorgui finalment el guardó.

Arrimadas, l’objectiu prioritari dels insults de De Gispert, va criticar el “pur deliri separatista” de l’exdirigent de Unió i va lamentar que la Generalitat la distingís amb un dels seus premis principals: “A aquesta persona el Govern separatista li ha concedit la Creu de Sant Jordi”, va escriure. Fa uns dies, ja va deplorar que l’hagués intentat “fer fora de Catalunya diverses vegades”.

Jordi Pujol va crear les Creus de Sant Jordi el 1981, com a reconeixement “pels serveis prestats a Catalunya en la tasca de defensa de la seva identitat i de restauració de la seva personalitat”. El 2009 es va incloure en el decret regulador un article, pensat per al cas de Fèlix Millet, que aclareix que la distinció es podrà revocar “quan es produeixin fets que posin de manifest la conducta poc honorable, que comporti la indignitat o el demèrit, de la persona o entitat guardonada”.

No obstant, Torra no pensa agafar-se a aquest precepte per rectificar la seva decisió. Preguntat fins i tot en tres ocasions, el president es va limitar a afirmar des de Waterloo que “la Creu de Sant Jordi premia una trajectòria”  i va donar la polèmica per “resolta” i “conclosa”. Torra va donar a entendre que no compareixerà al Parlament per les paraules de l’expresidenta de la Cambra, informa Fidel Masreal.

Per la seva banda, Girauta atribueix el comportament de De Gispert a "coses que el nacionalisme fa en les ments febles". "L’expresidenta del Parlament ens considera porcs i, sens dubte, ens sacrificaria com a tals", afirma el dirigent de Cs, que culpa de tot Artur Mas.

PORCAT es desmarca

Els comentaris de les xarxes a aquest tuit no s’han fet esperar: els tuitaires han carregat contra De Gispert: "desprestigiant la Creu de Sant Jordi", "amb el seu baix nivell i baixos instints també degrada les institucions", "s’assembla més del que pensa a aquells a qui difama", "indigne", "no falti el respecte als càrrecs que ha representat", "mal educada", excloent, racista i xenòfoba, "quina vergonya", "estàs fatal" o "penós" són alguns dels centenars de comentaris.

Notícies relacionades

PORCAT, l’entitat la imatge de la qual s’ha utilitzat en el tuit, se n’ha desmarcat. "Algú anònim ha utilitzat la imatge de PORCAT per burlar-se del PP i de Ciutadans. Nosaltres no hi tenim res a veure. Ens sembla una bretolada de la qual no s’ha de fer gaire cas".

Aquest dijous De Gispert va acabar esborrant el tuit i desdient-se’n. "Mai he volgut dir ‘porc’ a ningú. I em dol que molta gent ho hagi volgut veure així”, va escriure. No és la primera vegada que rectifica: ja ho va fer quan va animar a Arrimadas a “tornar a Cadis” el novembre del 2017 i hores després va demanar perdó. Però això no va impedir que uns mesos després insistís en la mateixa idea: “És una inepta i una ignorant. No sap d’economia, no sap d’inversions, no sap de res. ¡Es deu trobar molt malament a Catalunya! ¡Ha d’enyorar el seu poble! ¿Qui l’obliga a ser aquí?».