ENTREVISTA

Rivera: "No pactarem amb el PSOE. Han votat els espanyols, no la CEOE ni els bancs"

El líder de Ciutadans respon a la patronal i al Santander i insisteix a quedar-se en l'oposició

zentauroepp47948317 albert rivera roca190430111016

zentauroepp47948317 albert rivera roca190430111016 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de Cs, Albert Rivera, ha deixat clar que no pactaran un Govern amb el PSOE i ha recordat que els que van votar diumenge "han sigut els espanyols, no la CEOE ni els bancs", referint-se a les veus que des de la patronal o el Banc de Santander s’han mostrat favorables a aquest pacte.

[Segueixi aquí en directe les últimes notícies després de les eleccions del 28-A]

Rivera, en una entrevista a Tele 5, ha insistit que els espanyols han col·locat Ciutadans en l’oposició i això és el que faran ells, liderar una oposició "d’Estat", però molt vigilant, tot i que sumin amb els socialistes una sobrada majoria de 180 escons.

Sobre les crítiques a Rivera del secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, per no haver trucat a Pedro Sánchez per felicitar-lo per la seva victòria, el líder taronja ha assenyalat que "no és cert" perquè ho va fer públicament la nit electoral –no va felicitar directament Sánchez sinó els guanyadors– i ahir li va enviar un missatge, que el president li va respondre.

Rivera s’ha erigit en el líder de l’oposició argumentant que mentre el PP "s’ha descompost", Ciutadans ha crescut un 80% (de 32 a 57 escons), més del que ell havia previst ja que "la seva porra" era una mica menys, entre 50 i 55, mentre que al PP "se li ha esfumat la meitat de l’electorat".

Oposició d’Estat

Es veu, per tant, legitimat per assumir aquest paper i s’ha compromès a fer una oposició d’Estat, "diferent a la que han fet el PP i el PSOE", per poder arribar a acords puntuals en qüestions com la Unió Europea, la política antiterrorista o assumptes internacionals.

Davant de la cita de les municipals i autonòmiques del 26 de maig, Rivera no ha tancat la porta a arribar a acords amb els socialistes, depenent, això sí, que aquests dirigents no hagin promogut ni defensat polítiques a favor del separatisme. "Parlarem", ha assegurat.

No obstant, creu que Cs tindrà una forta pujada i pot passar que sigui el PSOE el que els recolzi a ells.

Notícies relacionades

Quant al fort creixement dels partits independentistes i nacionalistes el 28-A, Rivera ha assenyalat que és urgent promoure una reforma electoral perquè forces amb el 2% de vots en total no condicionin les polítiques nacionals.

Són mesures que s’han de fer –ha dit– per combatre aquestes "ideologies nocives", responent així al fet que ni el PP ni Cs ni Vox hagin tret ni un sol diputat al País Basc.