DESPRÉS DEL 28-A

Casado demana temps i prova de contenir la pressió interna

La direcció reclama a barons i alcaldes una pròrroga i afirma que el projecte és "a llarg termini"

García Egea admet la possibilitat de fer "canvis" tot i que no concreta si serà de cares o de discurs

zentauroepp46848459 graf2550 madrid 06 02 2019 el l der del pp pablo casado190207083659 / Ballesteros

zentauroepp46848459 graf2550  madrid  06 02 2019   el l der del pp  pablo casado190207083659
zentauroepp47948514 teodoro garcia190429140008

/

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El PP és en aquests moments una olla de pressió. Alguns alcaldes, barons territorials i presidents autonòmics veuen perillar els seus llocs en les pròximes eleccions del 26 de maig no per la seva gestió individual sinó pel llast que suposa el resultat de diumenge, quan el partit va registrar la seva pitjor marca: de 137 va caure a 66 escons. Pablo Casado és conscient d’aquesta situació, en la qual es combinen aspiracions personalsinstint de supervivència i tristesa al veure que Ciutadans amenaça el còmode estatus que el PP havia tingut fins ara. Els populars han reunit 4,35 milions de paperetesi els liberals, 4,13. José María Aznar, via FAES, va demanar aquest dilluns de nou que la dreta es“reunifiqui”.L’assumpte és que pot ser que el que acabi emprenent aquesta missió sigui Albert Rivera i no Casado.

Per evitar que aquesta pressió interna s’escapi en qualsevol moment, el president del partit; el secretari general, Teodoro García Egea, i la resta de vicesecretaris van agafar el mòbil aquest dilluns i van telefonar a dirigents del partit de tot Espanya per demanar calma i reclamar recolzament a la direcció en aquest moment tan delicat, a portes de les eleccions locals, regionals i europees de d’aquí quatre setmanes.

Un projecte "a llarg termini"

El silenci mediàtic en un partit caracteritzat en aquesta etapa per la sobreexposició dels seus alts càrrecs era revelador en aquest inici de setmana. Cap a la una del migdia, García Egea va convocar la premsa, amb poc marge, per enviar dos missatges, un d’intern i un altre d’extern: Casado no dimitirà i Rivera ha de saber que, per molt que els separin una mica més de 200.000 vots, aquesta diferència suposa nou escons i no li deixarà el paper de líder de l’oposició. "El seu projecte és a llarg termini i necessitem el temps que tothom ha tingut", va remarcar el número dos del PP dirigint-se als que estan pensant que Casado pot llançar la tovallola. Ell es veu al Congrés, cara a cara amb PedroSánchez: "A partir d’avui, durant quatre anys, el líder de l’oposició es diu Pablo Casado", ha assegurat García Egea.

El president dels conservadors ha convocat aquest dimarts el comitè executiu nacional (amb dirigents populars de tot Espanya) per analitzar els resultats i fer "autocrítica". Va afirmar García Egea que es "canviarà el que s’hagi de canviar". Assumeix que alguna cosa s’haurà de modificar de manera immediata per evitar una resposta semblant a les urnes el 26-M. ¿Modificarà Casado el seu equip introduint algun perfil més centrista en la direcció del partit, ja que les llistes al Congrés són les que són i ja no es poden canviar? ¿Canviarà el discurs, intentant fer marxa enrere al procés de dretanització que va activar quan va assumir el càrrec? García Egea es va negar a donar pistes i avançar l’“estratègia” i es va defensar dient que és impossible “fer autocrítica en una nit”.

No acaba de reconèixer, en canvi, que la dretanització de les polítiques del PP per intentar agradar al votant deVoxhagi sigut un dels problemes principals. "Avui hem parlat amb total normalitat amb elsbaronsterritorials, els presidents autonòmics i provincials i també amb alguns alcaldes. A partir de demà, tots amb la vista posada en les autonòmiques i municipals", va assegurar.

Absència de Feijóo

A la cimera de dirigents no acudirà Alberto Núñez Feijóo, el president de la Xunta de Galícia, una comunitat on Vox no ha aconseguit cap diputat. No hi anirà perquè té sessió de control al Parlament autonòmic, però el seuesperit serà present. La figura de Feijóo, que no va voler presentar-se a succeir Mariano Rajoy l’any passat, torna a aparèixer en les converses amb dirigents territorials que es queixen, encara en privat, que Casado ha "radicalitzat" el partit. La tradicional moderació del president de la Xunta i la seva capacitat per frenar Vox són dos fets que se subratllen en les converses que uns i d’altres es creuen aquestes hores. Els mòbils treuen fum, sobretot els dels alcaldes i presidents autonòmics que temen pagar personalment a les urnes els errors d’estratègia de Casado.

La presència de Casado en la pròxima campanya

Notícies relacionades

La seva posició, i la dels seus suposats fitxatges estrella, és delicada en els pròxims dies. El líder del PP va renovar de dalt a baix el partit i les llistes al Congrés i al Senat sense tenir en comptel’experiència i la meritocràcia, un fet que ha sembrat desconfiança en algunes organitzacions territorials. Casado sap que ha de mesurar molt bé quin paper ha d’exercir en la pròxima campanya, on alguns alcaldes i barons poden pensar que resta més que suma.

Albiol, per lliure

Un exemple revelador del que pot passar és el vídeo de Xavier García Albiol, candidat a l’alcaldia de Badalona. L’expresident del PPC ha compartit una gravació en les xarxes socials que comença amb aquest eslògan: “El votaré a ell, a Albiol. Al PP, no; a Albiol”. Segons fonts de l’entorn de l’expresident del partit a Catalunya i exalcalde del consistori, és un anunci de la “campanya municipal”, com si l’última decisió d’emetre un vídeo així no depengués de Génova.