El PSOE capgira el Senat en les eleccions generals del 28-A i arrabassa la majoria absoluta al PP

ERC s'imposa a Catalunya amb 11 escons, el PSC n'obté 3 i JxCat, 2

zentauroepp47933024 graf9396  barcelona  28 04 2019   ciudadanos buscan su papel190428195949

zentauroepp47933024 graf9396 barcelona 28 04 2019 ciudadanos buscan su papel190428195949 / Enric Fontcuberta

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

ElSenatés en la política espanyola el que l’Ajuntament de Bostonés en l’arquitectura. El segon, com bé recorda l’àcid i genial Michel Houellebecq a 'Serotonina', és considerat pel portalVirtual Touristcom el més horripilant del món. El primer sempre és l’aneguet lleig de les Corts, el germà enfosquit per l’atractiu Congrés i al qual no hi ha al·licient que el tregui de la depressió. Ni el paper clau que va jugar l’octubre del 2017 perquè s’apliqués l’article 155 de la Constitució 155 de la Constitució a Catalunya en va disparar l’interès durant la campanya, però resulta que va acabar oferint un dels resultats que més criden l’atenció de la jornada electoral: el PSOE va triplicar els seus resultats del 2016 i va aconseguir la majoria absoluta que abans tenia el PP, abocat a un nefast resultat, com a la Cambra baixa. 

► Eleccions generals 2019: últimes notícies en directe

Eleccions generals 2019

Amb el 99% escrutat, la suma dels 208 senadors en joc més els 58 que ja estan designats pels parlaments autonòmics (266 en total) situa el PSOE com a partit més representat (139 senadors: 121 elegits ahir i 18 d’escollits a les cambres regionals) i envia el PP als abismes de la irrellevància al passar dels 150 seients de fa tres anys a 75 (56 + 19). Tampoc va ser un bon dia per aUnides Podem, que es va quedar amb el comptador a zero, fins i tot a Catalunya, on va perdre les quatre places que havia obtingut les anteriors eleccions. 

El cas català

I és que el cas català també té una dada destacable: de les 16 places que hi havia en joc en aquesta comunitat per a l’anomenada Cambra de representació autonòmica, 11 les ocuparan candidats d’ERC, quatre seran per alPSC i dues se les enduràJunts per Catalunya. Com es podia esperar, ja que Esquerra ja va aconseguir 11 senadors en l’anterior cita amb les urnes, el seu cap de cartell, l’exconseller Raül Romeva, ara jutjat al Tribunal Suprem pel procés, va aconseguir un lloc com a senador, al contrari que el també exconseller Lluís Puig, capdavanter de la llista de Carles Puigdemont a Barcelona i que va marxar a Brussel·les amb l’expresident per evitar el seu empresonament. Ell no, però amb Josep Maria Matamala (amic íntim de Puigdemont) per Girona i Maria Teresa Rivero per Lleida sí que han aconseguit els neoconvergents entrar per la porta davantera a la Cambra alta (amb dos senadors que se sumen als dos que tenen per representació autonòmica). En l’anterior intent va fracassar el televisiu Mikimoto. 

Notícies relacionades

També s’han rescabalat en aquesta ocasió els socialistes catalans. Venien d’haver-se quedat en blanc i ara comptaran amb tres escons, el primer, el del filòsof i expresident de Federalistes d’EsquerresManuel Cruz, que el 2016 va ser el número dos deMeritxell Batetal Congrés. 

Resta d’autonomies

Quant a la resta de comunitats autònomes, el color vermell socialista torna a predominar. El blau popular només brilla a Castella i Lleó. A Múrcia i a Galícia hi ha un empat entre les dues forces i al País Basc torna a imposar-se el PNB. A Navarra, la victòria ha sigut per a la coalició Navarra Suma (PP-Cs-UPN).