RECERCA

Ordre d'arrest del líder de l'assalt a l'ambaixada de Corea del Nord

Els EUA busquen Adrian Hong Chang, de qui Espanya ha sol·licitat l'extradició

a41b257d-efa7-492c-b1d7-2ea545d737b6-hd-web / periodico

1
Es llegeix en minuts
Efe

Els Estats Units han emès una ordre d’arrest contra Adrian Hong Chang, l’home de nacionalitat mexicana demanat en extradició per Espanya al ser considerat el líder de l’assalt de l’ambaixada de Corea del Nord a Madrid, d’acord amb documents judicials.

Tot i que l’ordre d’arrest data del 9 d’abril, les autoritats encara no l’han pogut detenir, segons van explicar a Efe fonts del Departament nord-americà de Justícia, que no van detallar si es troba pròfug.

El document explicita que si es fes pública l’ordre, una cosa que va passar aquest divendres, Hong Chang “probablement fugirà”.

Hong Chang és considerat per les autoritats espanyoles el líder de l’assalt el 22 de febrer passat de l’ambaixada nord-coreana a Madrid, en el qual van participar sis membres més del grup Free Joseon (Corea Lliure), que vol enderrocar Kim Jong-un.

Els assaltants van lligar de mans els membres del personal diplomàtic durant hores i els van colpejar, i van robar equips informàtics abans de fugir.

Entre els emmordassats hi havia l’encarregat de negocis –màxim responsable de la legació a falta d’ambaixador– de Corea del Nord a Espanya, Yu Sok So, que els assaltants van instar sense èxit a desertar.

Hong Chang va tornar als Estats Units via Lisboa l’endemà de l’atac i va mantenir una trobada a Nova York amb agents de l’Oficina Federal d’Investigacions (FBI), als quals va entregar part del material robat.

Després d’aquesta trobada, les autoritats el tenien localitzat a Los Angeles (Califòrnia), en la que es considera la seva residència.

Investigació de l’Audiència Nacional

De fet, el rotatiu ‘The Washington Post’ va publicar la setmana passada que les autoritats havien registrat aquest domicili.

Un dels companys de Hong Chang en l’assalt, Christopher Philip Ahn, un exmarine de 38 anys i nacionalitat nord-americana també demanat en extradició per Espanya, va ser detingut el 18 d’abril i està en presó sense fiança.

Notícies relacionades

L’Audiència Nacional espanyola acusa a tots dos de delictes de violació de domicili, detenció il·legal, amenaces, robatori amb violència, lesions i pertinença a organització criminal tipificats en el Codi Penal espanyol.

L’advocat de Hong Chang, Lee Wolosky, va dir després de la detenció d’Ahn que se sentia "abatut pel fet que el Departament de Justícia dels EUA hagi decidit executar ordres de detenció contra ciutadans nord-americans que es deriven de queixes criminals presentades per Corea del Nord".