porta oberta a la ultradreta

Casado demana no tenir «por» de Vox i contraposa la «radicalitat» de Sánchez

Obre la porta que els ultres participin en el futur Govern central i assegura que no s'ha de témer el «trifachito»

Demana comprovar els acords a la Junta d'Andalusia i veure que el PP no ha renunciat als seus «principis»

6ece3d8b-cde7-4e3d-abab-ba9d147117f0-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Últim dia de campanya i maniobra arriscada de Pablo Casado. El president del PP ha obert la porta que Vox formi part del Govern central. Això passava a primera hora del matí en una entrevista de ràdio. Hores després, en un míting a València ha assegurat que el partit de Santiago Abascal no va voler entrar a l’Executiu andalús, on el PP va aconseguir la presidència després d’una aliança amb Vox i Ciutadans, volent treure transcendència a les seves paraules. No obstant, en aquests moments és un misteri saber quina decisió prendrà la ultradreta, perquè evita parlar d’aquest assumpte.

El PP és en estat d’alarma davant del nombre de vots que Vox pugui aconseguir a les urnes. Fonts de la direcció descarten que el partit pugui superar-los, tot i que no es mostren tan rotunds sobre si els ultres acabaran sobrepassant Ciutadans o no. Davant d’aquest temor, Casado ha decidit acostar-se al votant de Vox i dir-li que Abascal podrà estar a l’Executiu si vol. “Al final, Vox i Ciutadans, tinguin 10 escons o en tinguin 40, tindran la influència que ells vulguin tenir per entrar en el Govern o per decidir la investidura o la legislatura. Per tant, ¿per què hem d’anar trepitjant-nos la manguera entre nosaltres si el que hem de fer és sumar?”, s’ha preguntat aquest divendres a EsRadio. 

[Segueix l’última hora de les eleccions generals en directe.]

Casado ha incidit en un missatge que ja va filardimecres en els seus mítings d’Andalusia: no s’ha de tenir “por” del “trifachito”, ha arribat a dir aquest migdia a València en un acte en un restaurant al costat del mar. Un acte reduït, tot just 300 persones, la majoria quadros del partit a la comunitat, que aquest diumenge també vota en les eleccions autonòmiques. Una imatge diametralment oposada a la que va lluir Vox ahir en un míting en aquesta mateixa ciutat. 

El president del PP aspira a reeditar el pacte andalús a Madrid i ha reclamat als seus assistents que comprovin que en els dos acords que van firmar amb Vox i Ciutadans per tancar la investidura de Moreno, els conservadors no van renunciar a cap dels seus “principis” ni a la Constitució.

El candidat popular ha demanat als votants que no es deixin “intimidar” per la “por” que està atiant l’esquerra i ha avisat que per a “por” la que els espanyols han de tenir que Pedro Sánchez pugui seguir en la “radicalitat” per les seves aliances amb Podem, els independentistes catalans i Bildu.

L’experiència com a valor diferencial

A la ràdio, Casado també ha reivindicat la profunda renovació del PP, quant a equips i també quant a ideari, per demostrar que al seu partit li pot donar suport qualsevol simpatitzant de Cs o de Vox. Segons el dirigent conservador, des que va arribar a la cúpula de Génova s’ha abocat a dissenyar una política econòmica liberal, recuperar les polítiques de recolzament a la família i a la natalitat i també a la defensa de la unitat d’Espanya. "Qualsevol exvotant del PP pot estar reconciliat amb el seu antic partit", ha declarat, abans de remarcar que la seva formació té experiència a l’hora de respondre als desafiaments independentistes, perquè ja ho va fer amb el pla Ibarretxe i Carles Puigdemont.

100 escons i fer fora Sánchez

Notícies relacionades

Casado manté les seves "expectatives" de no baixar dels 100 escons i, fins i tot, ha arribat a dir que creu queguanyarà les eleccions generals. "Ara mateix tinc un projecte que subscriu aquesta Espanya dels balcons", ha indicat.

El líder nacional dels populars ha incidit que l’important aquest diumenge és fer fora de la Moncloa Pedro Sánchez, perquè està "inhabilitat" per a aquest càrrec i és "invotable" pels suposats pactes traçats amb independentistes, EH Bildu i Podem per mantenir-se en el poder.