DISCUTIDA TRADICIÓ

Rato, l'assassina del Gabriel, Carcaño... els altres 'Judes' cremats a Coripe

L'alcalde del poble sevillà defensa la seva tradició i remarca que altres vegades no hi ha tanta polèmica

Denúncia per delicte dodi a la festa dun poble on es va disparar i es va cremar una nina de lassassina de Gabriel / ATLAS

2
Es llegeix en minuts

El poble sevillà de Coripe ha tornat, un any més, a l’actualitat informativa per la crema d’un Judes que representava l’expresident Carles Puigdemont; un fet que ha despertat la indignació en nombrosos sectors polítics i socials. El fet és que aquesta crema de Judes ve d’una d’antiga (i controvertida) tradició de Setmana Santa que Coripe celebra any rere any i que és festa declarada d’Interès Turístic a Andalusia. Rodrigo Rato, Ana Julia Quezada, l’assassina del nen Gabriel, Bárbara Rey i Miguel Carcaño han sigut alguns dels personatges que, com Judes, han patit el linxament i crema. 

L’any passat Coripe va linxar i va cremar una nina que representava Ana Julia Quezada, la dona acusada de matar el petit Gabriel Cruz. "Que pateixi per gossa i per dolenta, no la maten a Espanya, la matem nosaltres a Coripe la negra". Llavors també es van aixecar veus contra aquest acte. El Moviment contra la Intolerància va denunciar la celebració davant de la fiscalia de delictes d’odi per les vexacions "racistes i violentes" i va considerar que aquest linxament és un atac a les llibertats i drets fonamentals.

Anteriorment va patir el linxament l’exministre de José María Aznar i expresident de l’FMI Rodrigo Rato, a qui els veïns de Coripe van cremar pel seu paper en el desastre de Bankia.

Altres víctimes d’aquesta tradició han sigut Miguel Carcaño (per la mort de Marta del Castillo), Iñaki Urdangarin, Eva Sannum i el petit Nicolás.

L’alcalde defensa la tradició

Els veïns de Coripe defensen la seva tradició. Aquest mateix dilluns el seu alcalde, Antonio Pérez Vázquez, ha restat importància a la crema d’un ninot de Puigdemont. "És una tradició que fa molts anys que se celebra i no és més que una sàtira d’algun personatge públic que no ha actuat bé", ha recalcat l’alcalde. Ha explicat que el poble elegeix una persona pública "negativa" per a la societat i se la representa en forma de ninot. Els veïns passegen la figura pel poble mentre rep insults i posteriorment, la pengen d’una figuera i rep trets fins que s’inicia la crema. Pérez Vázquez ha apuntat que en altres ocasions "no s’ha generat cap polèmica".

Condemna a la intolerància

El president Quim Torra, la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, i el ‘lehendakari’ Iñigo Urkullu han sigut alguns dels que han condemnat aquest linxament. Ha expressat la seva condemna a Twitter a "tots els actes intolerants" com és la crema de la imatge d’una persona.

Notícies relacionades

L’exdiputat Ignasi Guardans ha compartit les crítiques però les ha emmarcat en aquesta tradició particular. "Ignorar el context és una forma més de manipulació", ha dit via Twitter.

Aliens a aquesta polèmica a Veneçuela també han celebrat la seva crema de Judes. En aquest cas, els ninots cremats han sigut Donald Trump, Juan Guaidó i Nicolás Maduro.