Anar al contingut

DICTAMEN DE L'EUROCAMBRA

El Parlament Europeu recorda a Puigdemont que no tindrà immunitat si no pot recollir l'acta

L'Eurocambra reitera a l'expresident que la seva presència física a Madrid és obligatòria per assumir l'escó

Jose Rico

El Parlament Europeu recorda a Puigdemont que no tindrà immunitat si no pot recollir l'acta

STEPHANIE LECOCQ

El Parlament Europeu ha comunicat per escrit que tot diputat elegit en les eleccions europees del pròxim 26 de maig no disfrutarà d’immunitat parlamentària fins que reculli l’acta segons el procediment que dicta la legislació espanyola. Aquesta advertència refuta la tesi de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont que podria disposar d'aquesta immunitat des del moment en què fos elegit diputat, el dia dels comicis.

La llei electoral espanyola obliga els eurodiputats electes a recollir físicament l’acta al Congrés dels Diputats, tràmit que Puigdemont no podria complir sense arriscar-se a ser detingut.

"Un candidat amb una ordre de detenció nacional a Espanya pot ser candidat a les eleccions europees. La seva presència a Madrid és obligada per jurar o prometre la Constitució espanyola i ser inclòs en la llista de diputats que les autoritats espanyoles comunicaran al Parlament Europeu. Si fos arrestat en aquell moment, les autoritats judicials espanyoles haurien d’autoritzar que pogués complir aquests tràmits. Sense aquesta autorització, la recollida de l'acta dependria de les autoritats judicials espanyoles", conclou l’Eurocambra en un escrit de quatre pàgines al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.

Petició de Tajani

En una anàlisi que van fer els juristes del Parlament Europeu a petició del president, Antonio Tajani, s’estableix que les prerrogatives derivades de ser eurodiputat no tenen efecte fins que no es constitueix la nova legislatura, el 2 de juliol a Estrasburg. "D’acord amb l’article 146 del reglament, la protecció de l’article 9 (immunitat) estén els seus efectes per als nous elegits a l’Eurocambra el 2 de juliol del 2019 a les 10 del matí", assenyala el punt 12.

En el text, que es refereix en termes generals als espanyols que tinguin procediments criminals oberts i les seves opcions de presentar-se a les eleccions, amb referència als líders independentistes a la presó o fugits, es recorda també que la presència per jurar la Constitució, tràmit imprescindible, ha de ser "física". "És un requisit constitutiu per a la inclusió en la llista (d’eurodiputats) que les autoritats han de comunicar al Parlament Europeu", assenyalen els juristes.

Respecte als candidats a la presó, assenyala que les autoritats espanyoles "han donat permisos penitenciaris en el passat per complir" amb l’objectiu de prendre l’acta i jurar la Constitució, però afegeix que s’ha decidit "cas per cas i segons les circumstàncies".